DAČIĆ: Ne pristajemo na ultimatume Zapada!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

23.03.2018

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije zadovoljan rezultatima razgovora u Njujorku, kao i da Zapad neće da razgovara o Kosovu, a na to se nadovezao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio da Beograd ne pristaje na ucene.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

- Čini mi se da oni to smatraju završenim i da tvrdo stoje na principu poštovanja i očuvanja nezavisnosti Kosova - kazao je predsednik Vučić.

Šef diplomatije Ivica Dačić za Alo ističe da se Srbija još jednom nalazi pred ultimatumom Zapada - da prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije ZSO, ali jasno poručuje i da se mi nikada nećemo odreći Kosova i pristati na ucene.

- Srbiji Zapad stalno nameće ultimatume i nove stvari koje moramo da ispunimo, a niko ne priča šta Albanci treba da urade. Bilo kako bilo, svima je jasno da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Kao što je rekao predsednik Vučić, ili ćemo postići kompromis ili rešenja neće biti. Poznato je da Srbi loše reaguju na ultimatume i da se na taj način sa Srbijom ne razgovara - kazao je Dačić za Alo.

Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, navela je da je predsednik Aleksandar Vučić pokazao odgovornu državničku rešenost da na svim važnim mestima predstavi pozicije Srbije u vezi sa pitanjem KiM - što je veoma važno i što će u budućnosti biti vrednovano.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Jadranka Joksimović

- Predsednik možda nije naišao na razumevanje ili fleksibilniji pristup, ali to ne znači da Srbija nema svoje veoma validne argumente i da se glas Srbije ne čuje - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je očekivano i politički realno da će one države koje su priznale nezavisno Kosovo nastojati da guraju tu agendu da projekat ne bi propao.

Podsetila je da pet zemalja EU nije priznalo nezavisno Kosova, kao i da deo sveta ima drugačije stavove u tom pogledu. Ministar precizira i da je multilateralizam dao priliku i manjim državama, pa i Srbiji, da na osnovu međunarodnog prava i akata promoviše sopstvene interese.

- Promovišemo našu agendu interesa. Briselski sporazum je međunarodno pravnoobavezujući dokument, a jedna od strana u pregovorima, Priština, nije ispunila ništa od svojih obaveza u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština - pojasnila je ona.

Upitana šta očekuje od današnjeg sastanka u Briselu, ona je rekla da očekuje da se kao tema nametne to da li postoji politička volja Prištine da ispuni deo svojih obaveza.

- Da bi se došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma, moraju da se ispune aranžmani koji su do sada postignuti u okviru Briselskog sporazuma. Doći će na red pitanja koja do sada nisu bila na dnevnom redu - imovina, nestali, zaštita kulturnog nasleđa - pojasnila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
Dragana

23.03.2018 08:43

Mislim da u Srbiji ni jedan gradjanin ne bi pristao na ucene.

Radovan

23.03.2018 08:56

Neka zapad da ultimatum Albancima da formiraju ZSO-a , a ne nama.

ognjen

23.03.2018 08:57

U Evropsku uniju možemo samo sa celom teritorijom.

hani

23.03.2018 11:20

@ognjen - Taj nas uslov ce biti ispostovan.