JAKA PORUKA VUČIĆA POSLE HAOSA NA KOSOVU: Srbi, držite se, niko ne sme da vas napada

Autor: Republika

Vesti

26.03.2018

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je Priština preduzela danas brutalni čin bezumlja i najteži kriminalni akt hapšenjem Marka Ðurića, očigledno uz podršku pojedinih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

72 sata pre dolaska na Kosovo obaveštene su kosovske vlasti da će Marko Đurić doći na teritoriju Kosova. Iako je za dolazak Marka Đurića potrebno obavestiti vlasti samo 24 sata unapred. 

Marko Đurić je tri puta pre vremena uputio obaveštenje o dolasku na Kosovu. Nema reakcije. Dan posle toga, 24.mart najavljuje dolazak na Kosovo, ponovo im se govori o dolasku srpske delegacije. Zatim stiže odgovor Prištine, 25.marta pred ponoć, kažu: "Zašto što nije na vreme podneto, odbija se zatev". 

Mi im 26.marta govorimo da ćemo ipak posetiti KIM. 

Vučić je dalje osudio hapšenje i brutalan napad na delegaciju iz Srbije šok bombama i dugim dvocevkama, nakon čega je najavio krivično gonjenje. 

On ističe da je zanimljivo da je večeras Pacoli rekao da Đuriću nije dozvoljen ulaz na Kosovo, jer podstiče mržnju.

- Da li ova izmišljena država misli da uvodi kao krivično delo verbalni delikt. To bi bilo čudo. Znači, Srbija je poštovala sve bilateralne sporazume i međunarodne pravne akte. Došli su na unutrašnji dijalog gde se skupilo 70-ak ljudi koji su mirno slišali šta imaju da kažu. Pre toga smo dobili informacije da su teroristi obučeni u uniforme pokazali da su u stanju da zauzmu sever Kosova - kaže predsednik.

RepublikaFoto: AP/V. KRYEZIU

Svi koji su izvršili napad na Marka Đurića biće krivično gonjeni. 

Predsednik kaže da dok su zapadni predstavnici nama govorili da budemo mirni i da ne šaljemo vojsku i policiju na administrativnu akciju, oni na Kosovu preduzimaju akciju širokih razmera u kojoj ta teroristička banda upada u severnu Mitrovicu i kreću da tuku koga stignu.

- Uhapsili su Marka Đurića. A zašto? Zato što im je tri puta, u skladu sa propisima, pisao pismo. Onda su počeli da tuku naočigled svih. Onda se banda terorista slikala, da bi imali trofej, a onda su izveli Đurića na ulice Prištine. Uhvatili su mučenog Marka Đurića i vukli ga preko Prištinskih ulica dok su mu drugi teroristi zviždali. Svi koji su učestvovali u otmici Đurića odgovaraće za to, a među njima je i dvojica građana srpske nacionalnosti - kaže predsednik.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Haos u Kosovskoj Mitrovici posle hapšenja Marka Đurića

Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i spokoj, ovo danas je za nas bio veliki nauk. Što se nas tiče, mi nećemo da utićemo na odluku Srpske liste o ostanku u Vladi, što se tiče o nastavku dijaloga, besmisleno je da danas o tome govorimo. Ali svi postulati će se ubuduće odvijati u drugačijem smeru. 

Vučić se pitao zašto nisu uhapsili i Nikolu Selakovića, ako poštuju zakone banditske države. 

- O kakvim zakonima oni govore kad ih arbitrarno primenjuju. Njima je bilo samo da uhapse Marka Đurića, jer im se on tobože ne dopada - rekao je Vučić. 

Vučić je dodao da su prištinske vlasti samo čekale slabost srpske države, kao i da nikada nisu bili spremni za dijalog. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading