SASTANAK 10 OPŠTINA NA KOSOVU: ZSO OBAVEZA, A NE HIR!

Autor: Tanjug

Vesti

28.03.2018

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Mitrovačkom dvoru počela je zajednička sednica odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Zajednica srpskih opština

Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije.

On je u ime svih odbornika deset skupština najoštrije osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Ðurića.

Sednici prisustvuje 120 odbornika, a na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ivan Todosijević poručio je Srbima na KiM da budu uvereni da će naša država Srbija da im pomogne "i da će Bog pomoći, jer su pravda i pravo na našoj strani".

- Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krvno političko pitanje", rekao je Todosijević.

RepublikaFoto: RTS/printscreen



On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba.

- Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda - rekao je on.

- Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima - podvukao je Todosijević.

Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU. 

- Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir - rekao je Todosijević.

On je kritikovao što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup.


Sastanku prisustvuju predstavnici svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom - gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović.

Tu su i gradonačelnici Gračanice Srđan Popović, Leposavića Zoran Todić, Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković.

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista najavila je juče u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Natasa00

28.03.2018 12:20

EU i Brisel odmaraju.

Bole

28.03.2018 12:24

ZSO je baš obaveza, to i Evropa mora da potvrdi.

jela

28.03.2018 12:26

Srbi su prinuđeni na ovaj korak,pošto već pet godina ih obmanjuju...

Milena

28.03.2018 12:30

SRbi zbog svog opstanka moraju da formiraju Zso!