ŠTA ZAPADNI MEDIJI PIŠU O RAZGOVORU VUČIĆA I PUTINA?!

Autor: Tanjug

Vesti

28.03.2018

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Asošijejted Pres je izvestio večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio savet od ruskog kolege Vladimira Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine protiv Srba što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da zakoplikuje pokušaje Zapada da pronađe mirno rešenje za krizu na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Jovanović
Konsultovali se oko krize na Kosovu: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

- Uključivanje Rusije u konflikt Srbije i Kosova moglo bi da zakomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se pronađe mirno rešenje i zaustavi proklamovane ciljeve obe zemlje za članstvo - tvrdi AP u tekstu o današnjem telefonskom razgovoru Vučića i Putina. 

Beograd i Priština, napominje agencija, moraju da normalizuju odnose kako bi se pridužili EU. 

- Iako Srbija zvanično traži članstvo u EU, u poslednje vreme razvija bliske političke i vojne odnose s Rusijom - navodi AP. 

U izveštaju o razgovoru Vučića i Putina, američka agencija primećuje da u saopštenju Vučićevog kabineta o sastanku nije navedeno da li je Putin ponudio neki određen savet, ali navodi da je Vučić rekao kasnije na televiziji da je posle razgovora zaključio da Srbija može da računa na "najveću i najznačajniju pomoć Ruske Federacije". 

Podsećajući da su vojnici NATO stacionirani na Kosovu od 1999. godine, AP upozorava da bi "vojno angažovanje Srbije na Kosovu stvorilo veliku krizu sa Zapadom, posebno ako ukoliko postoji indirektna podrška Rusije". 


Agencija podseća i da Rusija podržava "pretenzije Srbije" nad Kosovom, dok su SAD i većina zapadnih zemalja priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te tvrdi da Rusija pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu "uglavnom preko svog tradicionalnog slovenskog saveznika Srbije". 

Podseća i na incidente u Kosovskoj Mitrovici od pre dva dana, kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kim Marko Ðurić, navodeći da su ti incidenti "razbesneli Srbiju i kosovske Srbe". 

- Incident je, takođe, izazvao strahove o obnavljanju nestabilnosti u regionu - dodaje AP uz tvrdnju da SAD i EU pokušavaju da pomognu u rešavanju sporova, koji proističu iz ratova na Balkanu 1990-ih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Alhemičar

29.03.2018 07:03

Normalno je da razgovara sa Putinom koji je prvi pružio savet i pomoć Srbiji.

sasa

29.03.2018 07:08

Zapad moze da prica sta hoce.Srbija se nikada nece odreci prijateljstva sa Rusijom

JovicaBabic84

29.03.2018 07:13

Narvno da zapad prica i treba da prica! Mi imamo podrsku Rusije!

Milica

29.03.2018 07:13

Verujem da im nije svejedno, nikako im ne odgovara jaka spona između Srbije i Rusije.