BILT DOŠAO DA NAM PRETI ZBOG RUSIJE

Autor: I. ŽIGIĆ

Vesti

29.03.2018

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedski diplomata Karl Bilt, jedan od najglasnijih boraca protiv Rusije i Vladimira Putina, došao je u Beograd kako bi pokušao da pretnjama prekine sve veze i saradnju Beograda sa Moskvom, ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa.

Karl Bilt

Izaslanik Zapada sastao se sa predsednikom Srbije samo dan nakon što je Aleksandar Vučić razgovarao sa Putinom i nakon što je ruski predsednik nedvosmisleno poručio da je Srbija ključni partner Rusije, te da je Moskva spremna da, ukoliko zatreba, reaguje na vreme.

Sve se bitke, i diplomatske i obaveštajne, sada biju preko naših leđa

Branko Radun, analitičar

RUSOFOBIJA

Da nema sumnje da je Bilt došao sa zadatkom da pokuša da raskine savez sa Rusijom, smatra i politički analitičar Branko Radun.

- Nema sumnje da je došao zbog toga jer on oduvek kao da je bio zadužen u EU za javni animozitet prema Rusiji. To što se desilo na Kosovu je bila jedna vrsta opomene i Srbiji, ali i Rusiji, odnosno poruka Srbiji da nam Rusija ne može pomoći. Sve se bitke, i diplomatske i obaveštajne, velikih igrača tako sada biju preko naših leđa - objašnjava Radun za Srpski telegraf.

Anđelković: Uvek nam je sa osmehom na licu prodavao nešto što nam ne odgovara

Kako dodaje, Rusija je sada pod velikim pritiskom u vezi sa navodnim trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca i sankcija u Londonu, te tu postoji povezanost između onoga što se dešava na Kosovu i tih događaja.

S njim se slaže i politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Bilt je relativno odmeren na prvi pogled, zbog čega je pravi izbor za nekoga ko će u ime Zapada da smiruje u njihovom interesu. No, ne treba zaboraviti da je upravo on delovao oduvek na osnovama koje nikada nisu bile povoljne po Srbiju, već nam je samo sa osmehom na licu prodavao nešto što nam ne odgovara, a i sada je došao u takvu misiju. Naravno, sve je to zbog straha Zapada da se Srbija ne okrene više Rusiji, koja pak jedina može da nam pomogne sada - ističe Anđelković.

UZALUDAN TRUD

S druge strane, da Bilt ne može nikako da promeni niti da bitnije utiče na odnose Srbije i Rusije, smatra Dragomir Karić, poslanik.

- Vučić i Putin su uspostavili tako dobre i jake odnose koji mogu samo da budu na korist i Evropi i čitavom svetu. Mi ćemo se držati te neutralne politike i imati iza sebe u Savetu bezbednosti Rusiju i Kinu, kao i u Skupštini UN preko 50 odsto zemalja koje su na našoj strani. Uveren sam da ovu Vučićevu politiku nemaju osnova da negiraju ili potiru evropski zvaničnici, a drugo je to što razni lobisti pokušavaju da destabilizuju Srbiju - smatra Karić.

BILTOVE NEBULOZE
 - Pravoslavlje najveća opasnost svetu
- Isticao je u nekoliko navrata da je pravoslavlje najveća opasnost po svet
- Za Putina govorio da je četnik, otkriveno u tajnim dokumentima koje je objavio Vikiliks
- Ruskog predsednika poredio sa Slobodanom Miloševićem
- Pisao tekstove u kojima poziva EU da se odlučnije angažuje na suzbijanju ruskog uticaja na Balkanu
- 2016. ubicu ruskog ambasadora u Ankari uporedio sa Gavrilom Principom i dešavanjima u Sarajevu te 1914.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading