TRAMP UDARA NA OLIGARHE DA BI SLOMIO PUTINA

Autor:

Vesti

05.04.2018

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp definitivno je presekao i odlučio da izvede novi udar na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina uvođenjem sankcija za ruske tajkune, čime će, kako se očekuje, još jednom značajno uzdrmati ekonomiju te zemlje, ali i poziciju šefa Kremlja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp ne zna gde udara

Među milijarderima su mnogi oligarsi bliski predsedniku Rusije, preko kojih on rukovodi najmoćnijim državnim kompanijama, ali i kretanjem tokova ruskih milijardi.

Njih administracija šefa SAD, kako je navela Bela kuća, kažnjava zbog navodne umešanosti u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp je još krajem januara najavio da će meta njegovih ekonomskih mera biti ruski oligarsi, ali je američka javnost bila čvrsto ubeđena da blefira jer su, kako se veruje u SAD, upravo ti bogataši omogućili njegovu pobedu na izborima.

Međutim, on je, suprotno svim očekivanjima, najpre 15. marta sankcionisao 19 pojedinaca iz Rusije i pet organizacija te zemlje, uključujući i obaveštajne službe, da bi sada najavio proširivanje spiska osoba čija će imovina u inostranstvu biti zamrznuta, ali i onemogućena putovanja u Ameriku.

- Ovo bi mogao da bude dosad najagresivniji potez Amerike protiv ruske biznis-elite - navode izvori bliski američkom establišmentu, koji spekulišu da bi na listi mogli da se nađu i Oleg Deripaska, Igor Sečin, Aleksej Miler, Roman Abramovič i mnogi drugi najbogatiji Rusi.

U čitav taj slučaj je uključen specijalni tužilac američkog ministarstva pravosuđa Robert Mjuler, koji istražuje navodnu rusku umešanost u izbore u SAD.

On, naime, istražuje pojedinosti o ruskim tajkunima za koje sumnja da su finansirali Trampovu predizbornu kampanju poput, navode američki mediji, zasad neimenovanog oligarha koji je nedavno zaustavljen u Njujorku kada je sleteo privatnim avionom ne objasnivši svrhu svog dolaska u SAD.

- Tada su pretraženi njegovi elektronski uređaji - otkrili su oni.

Oni su najverniji saradnici predsednika i najverovatnija meta 

ALEKSEJ BORISOVIČ MILER (56)

Direktor je naftne kompanije "Gasprom", koja je najveći svetski snabdevač energije. Godišnja plata mu iznosi 27 miliona dolara i nosilac je više nacionalnih titula i priznanja. Smatra se i Putinovom desnom rukom kada je u pitanju energetski sektor Rusije.

OLEG DERIPASKA (50)

Trguje aluminijumom, a smatra se jednim od najuticajnijih ruskih oligarha. Mediji ga nazivaju Putinovim omiljenim industrijalcem i smatra se jednim od pokretača obnove ruske ekonomije i privrede. Poseduje 120 miliona funti (168,7 miliona dolara) vrednu vilu u centru Londona, ali i flotu od tri mlazna aviona i jednog helikoptera, kao i 70 metara dugu luksuznu superjahtu.

Foto: Tanjug/AP

ROMAN ABRAMOVIČ (51) 

Jedan je od najpoznatijih ruskih oligarha, koji je ujedno i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi iz Londona. Veruje se da je upravo Abramovič preporučio Borisu Jeljcinu da bi Putin trebalo da ga nasledi. Njegov odnos s predsednikom je toliko blizak da mediji pišu da podseća na odnos oca i sina, a interesantno je da Abramovič uvek persira Putinu.

IGOR SEČIN (57)

Jedan je od najbliskijih ljudi Vladimira Putina, a pojedinci čak spekulišu da bi mogao da bude njegov naslednik na mestu predsednika Rusije. Godišnje prima oko 17 miliona dolara platu i time je jedan od najbogatijih službenika u ruskoj vladi. Nalazio se na mestu potpredsednika vlade, a trenutno je izvršni direktor ruske naftne kompanije "Rosnjeft".

Analitičari u svemu tome vide orkestrirani napad na finansijske centre moći u Rusiji, a američki ministar finansija Stiv Mnučin prethodnog meseca je objasnio da se sankcije prema ruskim građanima uvode "zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti na tlu SAD". Međutim, takvi potezi dosad su se, tvrde stručnjaci, pokazali neefikasnim.

To je potvrdio i Bret Bruen, bivši službenik u administraciji Trampovog prethodnika Baraka Obame, koji smatra da sankcije Vašingtona neće ni blizu imati učinak kakvom se Amerikanci nadaju.

- Probali smo već da udarimo na pojedince bliske Putinu, i to kada se Krim pripojio Rusiji, pa ništa nismo postigli - izjavio je Bruen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading