FOTELJA RAMUŠA HARADINAJA LJULJA SE ZBOG TURSKE!

Autor: n1info.com

Vesti

05.04.2018

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opstanak vlade u Prištini koju vodi Ramuš Haradinaj je pod znakom pitanja. Nakon deportacije šest osoba sa Kosova, koje su osumnjičene za učestvovanje u pokušaju svrgavanja sa vlasti Redžepa Tajpa Erdogana u Turskoj, Haradinaj je smenio člana Vlade i prvog čoveka službe bezbednosti.

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ramuš Haradinaj

Kosovsku vladu uzdrmala je afera oko - kako je mediji nazivaju - misteriozne deporatcije šest muškaraca u Tursku, pod optužbom da pripadaju pokretu Feto, verskog vođe Fetulaha Gulena i učešća u puču u Turskoj 2016.

Zbog takvog poteza, Ramuš Haradinaj smenio je ministra unutrašnjih poslova i šefa službe bezbednosti Kosova. Ali, kritike ne prestaju da se nižu.

Da li će vlada opstati?

Pitanje je može li Vlada Ramuša Haradinaja da ostane na "nogama"? Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, Rada Trajković, sumnja.

- Ja mislim da je ovo bilo preko potrebno predsedniku Hašimu Tačiju, upravo zato što je potpuni institucioni rascep između Vlade i predsednika. Što je rezultiralo strahovitim sukobom između predsednika i Vlade i strahovitim sukobom u parlamentu, jer su se sve parlamentarne stranke izjasnile protiv tog čina, podržavajući premijera, a suprotstavljajući se Tačiju - podsetila je Trajković.

Stranke opozicije na Kosovu pozvale su Haradinaja da raspiše prevremene izbore. Njegov odgovor je glasio: ako želite izbore, za to imate glas Alijanse za budućnost Kosova.

Nova politička kriza

Za političkog analitičara Behljuja Bećaja, Haradinajev poziv političkim strankama da se saglase oko datuma raspisivanja izbora, uvelo je Kosovo u novu političku krizu.

- Vlada Ramuša Haradinaja je manjinska Vlada i ona u svakom trenutku može biti Vlada koja će se razrešiti od strane onih subjekata koje su zainteresovani za tako nešto. Međutim, procenjujem da se to neće dogoditi - kaže Bećaj.

Ipak, šefica odseka EU za Zapadni Balkan i Tursku, Angelina Ajhorst, kritikovala je tajnu deportaciju šest Turaka koji su legalno boravili na Kosovu, rekavši da je to u Briselu izazvalo dosta pitanja o pravnoj proceduri, transparentnosti i pravdi.

A pre tačno devet dana ili 27. marta - Srpska lista saopštila je da zbog hapšenja i proterivanja Marka Đurića sa severa Kosova - ta politička organizacija izlazi iz kosovske Vlade.

Potrebni novi izbori

Funkcioner Srpske liste, Dalibor Jevtić, sada iz opozicione klupe, poručuje da je Vlada nestabilna i da su potrebni novi izbori.

- Srpska lista sada kao opozicija će tako i delovati, dokle god se ti izbori ne raspišu, dokle god se situacija drugačije ne promeni, još jednom ponavljam - i te kako smo spremi za izbore - rekao je Jevtić.

Pitanje je kakve bi posledice novi izbori mogli da imaju na aktuelnu situaciju, koja - prema ocenama naših sagovornika - vodi samo ka većem nepoverenju između Beograda i Prištine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading