FAKTOR PLUS: Čak 40 odsto Srba za prekid pregovora sa Prištinom

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

06.04.2018

20:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačno 40 posto Srba zalaže se za prekid pregovora sa Prištinom, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus"!

RepublikaFoto: Tanjug
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Prema rezultatima ankete koja je rađena odmah nakon poslednjeg nasilja nad Srbima na Kosovu, 33 odsto građana je na pitanje šta bi trebalo da bude naredni potez predsednika Vučića i Vlade u vezi s Kosovom odgovorilo da treba stopirati briselski dijalog do uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO). 

Istovremeno, sedam odsto Srba misli da bi Vučić trebalo da zauvek prekine pregovore sa Prištinom. Na drugoj strani, 36 procenata ispitanika želi da se dijalog nastavi. 

Istraživanje ukazuje i na to da šest odsto anketiranih misli da Srbija treba da povuče potpis sa Briselskog sporazuma, svaki deseti Srbin da bi država trebalo vojno da interveniše na Kosovu, a svega osam posto građana da bi Vučić i Vlada trebalo da priznaju nezavisnost Kosova. 

Inače, čak 61 odsto ispitanika smatra da je Vučićeva reakcija na nemire u severnoj Kosovskoj Mitrovici, tokom kojih je uhapšen i pretučen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, bila odmerena i mirna. Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da je javnost po pitanju Kosova očigledno podeljena. 

- Ljudi jesu za pregovore i odbijaju radikalne poteze, ali se čini da je i rukovodstvu i narodu malo preko glave da Srbija čini ustupke a da ne dobija ništa. Građani podržavaju pregovore, ali pod drugim uslovima, i uz poštovanje dogovora. Činjenica da samo šest odsto građana smatra da država treba da povuče potpis sa Briselskog sporazuma pokazuje da nisu toliko nezadovoljni sporazumom, već njegovim nesprovođenjem - ističe Pejić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading