ŠEŠELJ REŽIRAO DIPLOMATSKI PORAZ HRVATSKE: Srpske zastave palite, a iz Beograda bežite!

Autor:

Vesti

19.04.2018

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Može li se zamisliti da je nemačka kancelarka Angela Merkel prekinula posetu Atini jer su je upoređivali s Hitlerom ili da američki predsednik uvređeno prekida svaku posetu nekoj zemlji zato što neko iz protesta zapali američku zastavu? Ovo se zapitao hrvatski kolumnista Gordan Duhaček nakon odluke o prekidu posete delegacije hrvatskog Sabora Beogradu, suštinski otkrivajući nespornu činjenicu da su Hrvati doživeli težak diplomatski poraz i ispali smešni.

RepublikaFoto: youtube.com/Index.hr Portal
Srpska zastava često na meti Hrvata

Hrvatski zvaničnici postali su predmet sprdnje čak i u sopstvenoj državi jer su prekinuli posetu i napustili Srbiju nakon incidenta koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj. Naime, nakon što je Šešelj pre dva dana navodno zapalio hrvatsku zastavu u Republičkoj skupštini Srbije i izvređao članove delegacije hrvatskog Sabora, umesto da ovu situaciju iskoriste da poentiraju, oni su se pokupili i vratili u Lijepu njihovu. To je ocenjeno kao pravi poraz hrvatske diplomatije.

UVREĐENA FRAJLA

Duhaček napominje da je prekid posete Beogradu katastrofalna odluka članova Sabora.

- To je još jedan neverovatan poraz hrvatske spoljne politike i diplomatije. Umesto da Njonjo (predsednik Sabora Gordan Jandroković), koji je svojevremeno bio ministar spoljnih poslova, divljački i šovinistički incident koji je izazvao Šešelj iskoristi da usred Beograda poentira, baš kao što je srpski predsednik Aleksandar Vučić izdominirao u Zagrebu, on je odlučio da podvije rep i ponaša se kao uvređena frajla - ocenio je Duhaček.

Podsetio je i da se hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović svojevremeno izvinjavala Vučiću zbog Dražena Keleminca i ostalih koji su protestovali u Zagrebu tokom njegove posete u februaru, uzvikivali "Za dom spremni" i palili srpske zastave, dok su Hrvati nakon incidenta čak propustili priliku za sastanak sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Jovanović: Potez radikala je bio štetan i neprimeran, ali je i prekid posete hrvatske delegacije za žaljenje jer je znak slabosti

Ne treba zaboraviti ni da je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini prošle godine doživela sličnu situaciju upravo od Šešelja. Naime, dok se obraćala javnosti na posebnoj sednici Skupštine Srbije, poslanici SRS su sve vreme vikali "ua" i "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija". No, Mogerinijeva je to stoički podnela, bez drame i prekidanja posete.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitarović

NE SHVATAJU GDE GREŠE

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović ističe da su Hrvati bez sumnje postupili neiskusno.

- Potez radikala je bio štetan i neprimeran, ali je i prekid posete hrvatske delegacije za žaljenje jer je to znak slabosti, nesnalaženja u datoj situaciji i neiskustva. Prenaglili su i nisu prosto politički dobro izvagali, te je sve više otišlo naruku samom Šešelju - smatra Jovanović.

Da Hrvati bez razloga preuveličavaju događaj u Beogradu, smatra i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Činjenica je da je Šešelj postupio neprijateljski, ali je doživeo političku osudu svih relevantnih političkih aktera. Takođe, nemoguće je njega poistovetiti sa Srbijom jer ima skromnu podršku u biračkom telu. Sve u svemu, stručna javnost u Hrvatskoj hoće da izdramatizuje slučaj i dobije poene na otvorenoj ili pak delimično režiranoj situaciji - napominje Vuk Stanković.

RepublikaFoto: Tanjug/L. S. DOMINIĆ
Andrej Plenković

No, hrvatski zvaničnici ni nakon svih ovih opaski nisu izgleda shvatili gde greše, pa je premijer Andrej Plenković i juče ponovio da podržava odluku Jandrokovića o prekidu posete Beogradu i povratak u Hrvatsku i podsetio da su uputili i protestnu notu Srbiji.

OVE UVREDE SU ISTRPELI SVETSKI ZVANIČNICI

Angela Merkel

U Atini, tokom grčke krize, nemačku kancelarku upoređivali su s Hitlerom

Donald Tramp

Američka zastava je najčešće paljena tokom posete njenog predsednika

Aleksandar Vučić

Tokom posete Zagrebu protiv predsednika Srbije održani masovni protesti uz povike "Za dom spremni" i paljenje srpske zastave

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
tanja

20.04.2018 01:38

Kazu da ne postoji nijedan dokaz protiv Seselja! Ako je to istina onda su Hrvati sami izrezirali dramu da bi dosli do velikog finala. Ne znaju za bolje,a i nasa opozicija je velika katastrofa. Ponasaju se kao i svi ostali koji samo kukaju na Tita,Slobu i na Jugoslaviju. pobegulje i