DAČIĆ IZNEO PREDLOG NA SEDNICI VLADE: Da smanjimo broj ambasada u zemljama EU koje su priznale Kosovo

Autor: Tanjug

Vesti

19.04.2018

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tražio je na sednici vlade da Srbija smanji broj ambasada u zemljama Evropske unije, a poveća u državama koje nisu priznale Kosovo, piše "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

Kako navodi beogradski list, pozivajući se na nezvanična saznanja, Dačić je na sednici, posvećenoj godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje ka EU, održanoj početkom ove nedelje, rekao da Vlada Srbije treba da razmotri diplomatsku mrežu. 

- Dačić je rekao da imamo previše ambasadora u evropskim zemljama, da bi trebalo da ih zatvorimo u onim zemljama koje su priznale Kosovo ili koje su za nas manje važne, odnosno da ih preselimo u one zemlje koje nisu priznale ili koje nameravaju da povuku priznanje - navodi izvor "Blica" sa sednice vlade. 

Burno je, kao piše list, reagovala Jadranka Joksimović koja je, kao ministarka za evropske integracije, "odbranila" svoj resor rekavši da to tako kako je Dačić zamislio ne može. 

Joksimović je na sednici vlade rekla da ambasade treba da budu otvorene u baltičkim zemljama, dodaje "Blic".

Dačić je, navodi list, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao nalog da se razmotri mreža diplomatsko-konzularnih predsedništava i broj ljudi, kao i da mnoge evropske zemlje nemaju ambasade u baš svim evopskim zemljama. 


- U skladu s našim politički potrebama ćemo o tome razgovarati - navodi "Blic" da je rekao Dačić. 

Beogradski list dodaje da je, prema njegovim saznanjima, preispitivanje i preraspodela diplomatske mreže u planu i da bi trebalo da bude razmotrena do kraja godine na nivou celog sveta. 

- Procena našeg državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim za nas veoma važnim zemljama, poput Vijetnama, Čilea, Perua, kao i u nekim državama Afrike, dok Kosovo svuda obećava i otvara svoje predstavništva - navodi sagovornik "Blica" iz vrha vlasti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading