KONAČNA ODLUKA VLADE! Damiru Krstičeviću se zabranjuje ulazak u Srbiju

Autor: Republika

Vesti

26.04.2018

10:53 >> 13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije odlučila je danas da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju. Vlada je takvu odluku donela kao odgovor na notu hrvatskog MVEP-a o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u ovu državu.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Vlada Srbije

- Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi - navodi se u vladinom saopštenju.

To će biti recipročna mera o kojoj se danima unazad spekuliše, a koja je posledica odluke hrvatskih vlasti da najpre zabrane ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, a zatim i da ostanu gluvi na ustaške parole "Za dom spremni", usred Jasenovca, u danu komemoracije žrtvama tog logora.

Danima unazad srpski državni vrh razmatrao je novonastale prilike na relaciji dve države i šta bi bio pravi način da odgovorimo na pregrub i nezaslužen postupak Hrvatske.

Razmišljalo se o tome da se mere zabrane ulaska u našu zemlju primene u odnosu na ministarku spoljnih i evropskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja se prva oglasila nakon što je Aleksandar Vulin dao izjavu.

Postojala je mogućnost da to bude i Tomo Medved, hrvatski ministar branitelja, ali je na kraju odlučeno da reciprocitet upravo to i bude - vi nama, mi vama.

 Oni su uveli meru zabrane našem ministu odbrane, mi ćemo njihovom. Reciprocitet do kraja. Krstičević je pre posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj izjavio da Vučić najpre mora da se izvini zbog "velikosrpske agresije", pa da dođe u posetu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vulin

Konačno, on je jedan od dva ministra u Vladi Hrvatske koji je bio na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Praljku - navodi razloge za ovakvu odluku izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Aleksandar Vulin je najavljivao da će u prošlu nedelju posetiti područje Jasenovca i da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može da odluči vrhovni zapovednik Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a da nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

Ovakva izjava izazvala je burnu reakciju u komšiluku. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je notu srpskom ambasadoru u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljeg nije dobrodošao.

Damir Krstičević komentarisao je pre nekoliko dana zabranu Vulinu. On je rekao kako i to spada u sistem domovinske sigurnosti.

- Ne može, prijatelju. Ne možeš doći! Prijatelju, ne možeš onako govoriti o Stepincu i Gotovini pa onda doći - kazao je Krstičević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading