LJAJIĆ ODUŠEVLJEN: Ne pamtim da su u Turskoj nekog dočekali kao Vučića!

Autor: Tanjug

Vesti

08.05.2018

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da ne pamti da su u Turskoj nekog tako dobro dočekali kao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je najvažnije što je dogovorena izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Rasim Ljajić

- Najveće iznenađenje za mene je prijem Vučića i delegacije iz Srbije. Ja to za ovoliko godina u vladi nisam video, ne samo u Turskoj već ni u drugoj nekoj zemlji. To je bio doček ne kao da je Vučić predsednik male Srbije, nego da je predsednik Kine i Rusije zajedno - rekao je Ljajić za Prvu.

Naveo je da je to bila izuzetno sadržajna poseta i da se nije govorilo diplomatskim i uštogljenim rečnikom već o konkretnim projektima.

Ljajić ističe da je najvažnije što će biti izgrađen autoput Beograd - Sarajevo u oba pravca i što je potpisan memorandum sa turskom kompanijom koja treba da radi projektnu dokumentaciju i da predloge za finasijsku konstrukciju tog projekta.

Takođe, dogovorena je izgradnja puteva u Raškoj oblasti od od Novog Pazara do Tutina i od Novog Pazara do Sjenice i Tutina i Sjenice.

Kako kaže, već ove nedelje će doći tehnička delegacija te kompanije koja će sa našim Ministarstvom građevinarstva razgovarati o detaljima, kako bi taj projekat mogao da počne da se realizuje već ove godine.

Ljajić naglašava da već imamo nekoliko turskih kompanija koje hoće već ove godine da otvore svoje pogone u Kraljevu, Lazarevcu, Malom Zvorniku, Požarevcu, Kragujevcu i drugim i ti objekti su već u završnoj fazi ili je već počela pripremna proizvodnja.

Rekao je da će ova poseta Vučića Turskoj otvoriti vrata za dolazak novih turskih kompanija, ne samo iz tekstilnog sektora već i poljoprivredi, gde Turska vidi najveći potencijal za buduću saradnju.

Na pitanje o poseti Vučića Moskvi, Ljajić kaže da je to što je Vučić dobio poziv da ode u Moskvu bitno "u ovim teškim vremenima".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

- Naša generacija ne pamti ovako komplikovan odnose na međunarodnom planu, nije lako plivati i balasirati u tim međunarodnim vodama i uslovima kada ponovo imate nekoliko jakih igrača, nije više ovo multipolarni svet. Morate kao mala zemlja vrlo pažljivo da donosite odluke i pravite poteze koji će biti u državnom interesu koji neće otvarati nove probleme, a to nije uvek lako kada ti međunarodni igrači očekuju da se eksplicitno opredelite za jednu, drugu ili treću stranu - navodi ministar.

Ljajić je istakao da mi kao mala zemlja upravo vodimo izbalansiranu i uravnoteženu politiku i da treba dokle god možemo tu politiku da nastavimo da sprovodimo.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Beogradjanin979

08.05.2018 10:09

Vucic svakako sve to i zasluzuje, on vuce snazno Srbiju napred!

Alisa

08.05.2018 10:17

Docek vojnom pocesti prdsednika Vucica pokazuje koliko je postovan u svetu zbog dobre spoljne politike. Svakako ova saradnja sa Turskom je i znacajna za ceo region.

Nikola

08.05.2018 10:18

Vučiću je priređen veličanstven doček u Turskoj, i to je pokazatelj odličnih odnosa Srbije i Turkse.

delije1389

08.05.2018 11:09

@Nikola - Svaka cast za docek e to jr veliko postovanje prema Srbiji.