VUČIĆ O DEKLARACIJI SPC: Pročitao sam više puta, ali nisam video šta je rešenje

Autor: Tanjug

Vesti

11.05.2018

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u deklaraciji SPC o Kosovu nije video šta je rešenje. On je ocenio da je stav crkve, nerealan u suštini, jedna "nova okolnost i teška novost".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

U stavu SPC, Kaže Vučić, nije video rešenje, već samo to da treba da ostanemo u zamrznutom konfliktu i čekamo bolje vreme. 

Vučić je, nakon razgovora sa nemačkim poslanikom Ginterom Krihbaumom, kazao da ceo dan razmišlja šta da kaže i odgovori tim povodom, te da odgovor, kakav godi smislio, ne bi bio dovoljno dobar. 

Zamrznuti konflikt

- Pročitao sam deklaraciju ili saopštenje više puta. Sve sam video i sve poštujem, samo nisam nigde video šta je rešenje. Da li je rešenje da sve negiramo, da budemo protiv svega, znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo neko bolje vreme. Koje bolje vreme, kada nas bude pet ili tri miliona?. Kada odu svi u inostranstvo ili izgubimo stanovništvo ili svi nama pobegnu 50 godina napred - objasnio je on. 


Vučić je istakao da nema iluzuje da je moguće da svojom voljom izugura nešto što građani neće. 

“Građani će doneti konačnu odluku o svemu. Našu crkvu veoma poštujem, a mislim da nijedna vlada i predsednik, a voleo bih da to pitate patrijarha Irineja, nisu pomogli toliko SPC: Mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju, jer nemamo sada da razgovaramo o ni o čemu, ako bismo se držali onoga što je SPC donela”, podvukao je on.

Vučić je rekao da bi naš odgovor bio, ako bi se držali onoga što je SPC rekla: “razgovora nema, 'ajde svi Albanci da živite u srpskoj autonomnoj oblasti”. 

- To je toliko nerealno... Ne bih da kažem nijednu težu reč, nemam pravo ni smelosti. Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće na tu svetu zemlju da ide da živi - naglasio je on. 

Naveo je da svi pričaju o tome šta je za nas Kosovo, ali je, primećuje, za nas Kosovo važno kada treba da udarimo nekom politički šamar, a kada treba konkretnim delom da pokažemo - onda nije ništa, nažalost, konstatovao je on. 

Vučić je rekao da ne spada u tu kategoriju i da njemu znači Kosovo mnogo, zbog čega se ovako teško bori, za razliku od onih koji sa oduševljenjem prihvataju nešto što je odbijanje svakog rešenja, i to onih koji su doprineli jednostranom proglašenju nezavisnosti, koji su se borili samo za vlast u Beogradu, a nikada za svoju zemlju, koji mu sada drže pridike. 

Narodna volja

- Ovo je za nas nova okolnost i teška novost. Objasnite mi da li ima bilo ko od vas ko želi da ode da živi u Štimlje ili Glogovac. Pokažite mi i jednog Srbina koji bi to učinio sa svojom decom. Kada mi ga pokažete držite mi predavanje, solite mi pamet - poručio je on. 


Vučić je izrazio uverenje da će narod iskazati svoju volju i da će svako nositri svoj krst - neko danas, a neko u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (60)

Loading
ana

11.05.2018 18:37

Verujem u ispravnu odluku predsednika!

Vinka

11.05.2018 19:18

@ana - Jer on sve realno sagleda i sigurno nikoga ostetio ne bi.

Kiki

11.05.2018 18:39

Vucic uvek svemu pristupa iskreno.

Kaja

11.05.2018 18:48

Situacija je baš teška.