ZAVRŠENI RADOVI NA Onkologiji 2: Vučić danas obišao institut!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.05.2018

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovi na izgradnji i opremanju novog objekta Instituta za onkologiju i radiologiju - Onkologija 2 su završeni i prvi pacijenti će uskoro biti primljeni, a Institut je danas obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Vučić je, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Instituta Radanom Džodićem, obišao novi objekat, opremljene prostorije i informisao se o novim aparatima za zračenje, smeštenim u zgradi na koju se dugo čekalo.

Vrednost investicije je 8,9 miliona - ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra

Za institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1.200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2.000 kvadrata adaptiranog prostora.

U novoj zgradi već su smešteni novi aparati za zračenje, a za oko tri sedmice primiće prve pacijente.


Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan. 

Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera. 

Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.

Ministarstvo zdravlja prethodnih godina nabavilo je i u rad pustilo četiri linearna akceleratora, vrednosti od oko 700 miliona dinara, za koja je sredstva obezbedila Vlada Srbije.

Aparati su raspoređeni u KC Niš - dva aparata, u KC Kragujevac - jedan aparat i jedan u Institut za onkologiju KCS. 

Uz puštanje u rad ovih šest novih akceleratora Srbija će ispunjavati svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju, a to je jedan aparat na 250.000 građana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
Juca

13.05.2018 09:57

Vlada nije stedela na opremanju nove onkologije i svaka cast za to!

Ana

13.05.2018 11:43

@Juca - Ne treba stedeti na opremanju zdravstvenih ustanova i poboljsanju uslova za lecenje pacijenata.

kosta

13.05.2018 16:17

@Juca - Rad i trud se na kraju isplatio

zoran

13.05.2018 09:57

Stvoreni su konacno normalni uslovi za rad ilecenje obolelih pacijenata