BORBA ZA KOSOVO U NJUJORKU: Kosovska ambasadorka nazvala SRPSKU VLADU NASILNOM?!

Autor: Republika

Vesti

14.05.2018

14:51 >> 16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sedištu UN danas je počela sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu, a na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: printscreen
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Njujorku da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nereššena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj tromesečnom izveštaju o Kosovu, ocenio da je situacija na KiM i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo još uvek više nego potrebno.

On je kritikovao članice Saveta bezbednosti UN koje tražže promenu formata u kojem se održžavaju sednice o Kosovu.

- Nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i sl. nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva. Ona samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine - istakao je Dačić.

"ZSO samo u skladu sa Briselskim sporazumom"

On je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku.

- Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga. SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona - poručio je Dačić na sednici SB UN.

On je istakao i da ne može i ne sme biti mesta za selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano menjanje postignutog sporazuma.

- ZSO mora biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom - ukazao je ministar i dodao da se opravdano sumnja u iskrenost sa kojom Priština sa zakašnjenjem od pet godina ulazi u ovaj proces, uprkos deklarativnim najavama da će biti preduzete određene aktivnosti oko ZSO.

RepublikaFoto: Tanjug
Antoni Gutereš zabrinut zbog stanja na Kosmetu

Dačić je, istovremeno, podržžao poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za temeljnu istragu događaja od 26. marta, kada je uhapšen šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da je potrebno "preduzeti odgovarajuće korektivne mere u slučaju nepošštovanja ljudskih prava".

Gutereš je u tromesečnom izveštaju o Kosovu naveo da je "zabrinut" zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

- Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se cini, zapao u novi corsokak... Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi - naveo je Guteres.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile svega tri osobe.

- Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Ðurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava - navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN.

Gutereš je, takođe, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Ðurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mere" vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova - Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osecaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja medu zajednicama na Kosovu".

Vljora Čitaku priča svoju priču

"Došlo je vreme da Unmik završi svoju misiju"

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku danas se na sednici SB UN ponovo založila za okončanje misije UN na Kosovu.

- Došlo je vreme da Unmik završi svoju misiju, resursi UN bi mogli biti upotrebljeni za mnogo bolje svrha - rekla je Čitaku na sednici SB posvećenoj stanju na KiM.

Čitaku je takođe iznela tvrdnju da prilikom ulaska na Kosovo šefa vladine kancelarija za KiM Marka Ðurića nisu ispoštovane procedure, kao i da je "kosovska policija delovala profesionalno" i da je on "pritvoren po standardnoj proceduri".

Ona je rekla da "Kosovo neće tolerisati provokacije" i da srpski zvaničnici moraju da razumeju da se "na Kosovo može ući isključivo uz odobrenje kosovskih vlasti".

- Srpska vlada pokazuje da samo nasilno i destruktivno ponašanje podržava - tvrdi Čitaku uz isticanje da to treba zaustaviti. Ona je navela i da "ne verujemo da bi etničke granice mogle da doprinesu stabilnosti i miru".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kosta SO

14.05.2018 15:20

Čovek koji deli odgovornost za nezavisnost Kosova sa Miloševićem, Vučićem, Nikolićem, Šešeljem, SANU, SPC-om i ekipom i čovek koji je korumpiran i koji je uhvaćen sa prstima u tegli pekmeza će zastupati Srbiju na temu Kosova? Ja mu nacrtanu ovcu ne bih dao na čuvanje, ali očigledno je da sve to već napisano i da se samo čeka trenutak da se narodu konačno kažu te loše vesti. Ni po muke za to, nego što će im popularnost pasti...