VUČIĆ: Na Samitu smo otvorili novo poglavlje budućnosti!

Autor: Tanjug

Vesti

17.05.2018

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da je diskusija na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana bila veoma interesantna, da je to bio "veoma otvoren i iskren razgovor", da su se učesnici dogovorili o mnogim stvarima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić prenosi utiske sa Samita

- Usudiću se da kažem da smo otvorili novo poglavlje za budućnost Zapadnog Balkana, to je bio veoma važan sastanak za nas i nadam se da ćemo se mnogo bolje razumeti u budućnosti- rekao je Vučić.

Kazao je da je imao "dobre razgovore" s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej "i sa najmanje još 10 premijera", kao i sa predsednicima Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, Žan-Klodom Junkerom, Donaldom Tuskom i Antoniom Tajanijem.

- O rukovodstvu Srbije govorili su i Merkel i (francuski predsednik Emanuel) Makron, u pozitivnom svetlu, to je velika čast i važna stvar za našu zemlju- naveo je Vučić i dodao da je pozvao premijerku Velike Britanije Terezu Mej da poseti Srbiju.

- S Merkel sam razgovarao o svim stvarima, ponosan sam na činjenicu da ona želi da nas sasluša. Razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima, o srpskoj privredi i srpskom pravosudju, rekao sam kancelarki da bez pozitivnog stava Venecijanske komisije svakako nećemo ići u bilo kakvo usvajanje ili predlaganje (izmena Ustava Srbije) Narodnoj skupštini - preneo je predsednik Srbije.

 
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić na Samitu: Otvoren i iskren dogovor

- Videli smo i danas koliko prijatelja imamo i hoću svima da se zahvalim" i posebno pomenuo madjarskog premijera Viktora Orbana jer je "najotvorenije tražio prijem Srbije do 2025. godine, tražeći da to bude jasno rečeno.


Vučić se ocenio da je "veoma važno da se govori o zaključcima koji se tiču digitalne agende", jer će biti više novca za digitalnu infrastrukturu koja je i uslov rasta srpske privrede.

Medju projektima o kojima se razgovaralo u Sofiji, rekao je Vučić, su i auto-put Niš-Priština čija bi izgradnja počela ove godine, a "80 odsto bismo platili mi, Evropska investiciona banka će pomoći s najpovoljnijim kamatnim stopama, a 20 odsto bi bili grantovi - pokloni", dodao je Vučić.

Naveo je da će taj put biti važan za najsiromašniji deo Srbije - deo Nišavskog okruga i Toplički okrug.

Rekao je i da je za Srbiju "veoma važan" danas potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora izmedju Srbije i Bugarske, posebno zbog "problema koji se očekuju da će nastati u 2019. godini" pošto Srbija troši sve više gasa kako se industrijski razvija.

- Ovo su dobri signali za očuvanje stabilnosti, sigurnosti i bezbednosti na Balkanu i mislim da smo kroz dugačak, otvoren i iskren razgovor jedni druge svi mnogo bolje razumeli- naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Mudri dzentlmen

18.05.2018 16:13

Sve sto uradi nas predsednik Aleksandar Vucic je u iskljucivom interesu Srbije i srpskog naroda! Samo napred, imate moju punu podrsku!

Sever

18.05.2018 17:35

Srbija mora napred!

Zara

19.05.2018 18:55

Samo napred!