POMPEO: Rusiju i Tursku hitno proterati sa Balkana

Autor:

Vesti

24.05.2018

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majk Pompeo, državni sekretar SAD i doskorašnji direktor CIA, potvrdio je da Amerika sprovodi strategiju čiji je jedini cilj eliminisanje ruskog i turskog uticaja sa Balkana. On je time potvrdio pisanje našeg lista, pošto smo u nekoliko navrata upozorili da je na delu takav scenario.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Direktna i brutalna poruka Trampovog saradnika: Majk Pompeo (desno)

Da podsetimo, juče smo otkrili i plan nemačke obaveštajne službe BND, pod nazivom "Sultan", kojim je predviđeno proterivanje Turske iz svih zemalja u regionu, a pre svega Srbije, koja je ključni Erdoganov ekonomski partner.

Pompeo je u svom prvom javnom pominjanju Balkana otkako je došao na čelo vašingtonske administracije otkrio da Zapad svim silama pokušava da otrgne region od uticaja Rusije i Turske. Iako je govorio diplomatskim rečnikom, nema nikakve sumnje da će u tim pokušajima sva sredstva biti dozvoljena. Govoreći u Komitetu za međunarodne odnose Predstavničkog doma SAD Pompeo je ocenio:

- Rusija i Turska destabilišu situaciju na Balkanu. Ali, mi radimo na strategiji koja bi nas stavila u bolji položaj.

Jovanović: Amerikanci su se jasno deklarisali da našu nezavisnost i suverenost ne žele da poštuju

Da SAD neće prezati od pritisaka dok Srbiju ne stave u potpunosti pod svoju šapu, smatra bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović.

- Amerika svakako ima plan da zauzme ceo Balkan i usput istisne druge, poput Rusije i Turske, pa i Kine. Možda i najvažnije je da nas hoće da stave pod svoju šapu. Jasno su se deklarisali da našu nezavisnost i suverenost ne žele da poštuju. To je glavna poruka SAD i osnovna opasnost po nas - napominje naš sagovornik. 

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da će SAD sve uraditi da Srbiju u potpunosti stavi pod svoju kontrolu:

- Upravo Amerika ima agresivan pristup, što se ovom izjavom još jednom potvrđuje, jer upravo agresiju i predstavlja njihova namera da smanjuju tuđi uticaj ovde. Od njih možemo, kako ranije tako i ovoga puta, da očekujemo ozbiljne pritiske, često prikrivene lepim frazama. 

Ključne tačke pritiska na Srbiju
- Sve veće uslovljavanje u otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU
- Pritisak na susedne zemlje da otvaraju bilateralne sporove sa Srbijom
- Zaustavljanje priliva novca i investicija iz Rusije i Turske u Srbiju
- Spinovanje afera protiv ljudi iz vrha vlasti
- Veće izdvajanje za NVO korpus koji se protivi vlasti u Srbiji
- Opstrukcija pregovora u Briselu, ukoliko stav Srbije po pitanju KiM ostane nepopustljiv

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading