VUČIĆ: Turska je najveća sila na Balkanu!

Autor: Republika

Vesti

03.06.2018

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Erdogan uputio je poziv Vučiću da 12. juna prisustvuje velikoj manifestaciji — svečanom otvaranju gasovoda TANAP — koja će se održati u gradu Eskišehiru.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić

Vučić je prihvatio Erdoganov poziv i ponovo će boraviti u jednodnevnoj poseti Turskoj.

Predsednik Vučić je zamolio predsednika Erdogana da podstakne i podrži turske investitore da ulažu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Vučić je u Turskoj boravio pre samo nešto manje od mesec dana, 6. i 7. maja, kada ga je Erdogan lično dočekao na aerodromu u Istanbulu i time mu ukazao posebnu čast.

Tokom dvodnevne posete u Ankari je potpisano više sporazuma o saradnji između Srbije i Turske.

Vučić je tada rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje dveju zemalja i ukazao na to da je Turska "najveća sila" na Balkanu, kao i koliki značaj ima za našu zemlju.

Vučić je tada izjavio da je Erdogan pozvao sve investitore iz njegove zemlje da ulažu u Srbiji što je više moguće i da su te njegove reči ohrabrujuće, tako da očekujemo što više turskih investitora.

Erdogan je rekao da je cilj njegove zemlje razmena sa Srbijom vredna pet milijardi dolara, te poručio da će raditi i dalje na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu, uprkos onima kojima to smeta. 

Tokom posete Ankari srpske delegacije, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić istakao je značaj razvoja snažnih odnosa sa Turskom i u oblasti energetike.

Antić je rekao da Turska postaje jedno od ključnih gasnih čvorišta za snabdevanje pre svega jugoistočne Evrope. 

Tada je najavljeno da će u narednih nekoliko nedelja biti pušten u rad gasovod TANAP, koji povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, kao i da se radi na razvoju projekta "Turski tok", čime Turska postaje ključna tranzitna zemlja za gas.

- Preko Turske će se odvijati ozbiljni projekti koji će uticati na snabdevanje čitavog ovog dela Evrope, pogotovo Zapadnog Balkana - rekao je tada Antić.

U Ankari je tada potpisan memorandum kojim se podiže nivo saradnje u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (61)

Loading
Veca

03.06.2018 08:51

Samo neka velike sile kod nas ulažu, nema ništa protiv.

marijan

03.06.2018 14:46

@Veca - Dosta su odneli od nas tokom istorije,sad malo i da vrate.

Hana

03.06.2018 08:52

Erdogan je naklonjen Vucicu i Srbiji!

Milan

03.06.2018 08:54

Tačno, tako da nam je u interesu jačanje saradnje.