SLOVAČKA NAS PODRŽAVA I OKO KOSOVA: Ako neko treba uskoro da uđe u EU, to ste vi, braćo Srbi!

Autor: Tanjug

Vesti

07.06.2018

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako neko treba uskoro da postane član Evropske unije (EU) to treba da budete vi, braćo Srbi, rekao je danas predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko i poručio da ta zemlja čvrsto stoji uz Srbiju u osetljivom pitanju u vezi Kosova i da taj stav neće menjati.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Andrej Danko i Maja Gojković

- Život u Evropskoj uniji nije lak, ali Evropska unija je jedina alternativa - rekao je Danko posle sastanka sa predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Slovačka, kaže, može da pruži puno informacija o greškama koje su se dogodile na putu pristupanja EU, navodeći da Srbija treba da zaštiti svoje prirodne resurse, vodu i ne treba, kaže, da prodaje svoja ključna preduzeća.

On je dodao da je sa Gojkovićevom razgovarao o etičkom kodeksu koji Slovačka priprema sa Austrijom i drugim zemljama, ističući da će usvajanje novog kodeksa doprineti boljem ponašanju poslanika.

Zahvalio je na poštovanju koje je Srbija ukazala slovačkom narodu na taj način što će se, kao predsednik parlamante te zemlje, obratiti u Skupštini Srbije, što nije praksa u inostranstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je na tome što je Slovačka dosledna da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodala da Slovačka mora i treba da bude obaveštena o procesu dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu, kao i druge članice EU.

Zahvalila je i na podršci koju ta zemlja daje Srbiji kada je reč o punopravnom članstvu u EU.

Prema njenim rečima, sa Dankom je imala sadržajne razgovore budući da je bilo reči o konkretnim oblicima saradnje i unapređenju bilateralnih odnosa između dve države.

- Naše dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose, jedan otvoren i stalan dijalog između viskih zvaničnika - rekla je Gojković i zahvalila Danku što je prihvatio njen poziv i došao u Srbiju povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Gojković kaže da je dogovrena saradnja dva parlamenta razmenom iskustava u izradi različitih dokumenata poput Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa ponašanja.

Predsednica skupštine je poručila da manjine kako Slovaka u Srbiji, tako i Srba u Slovačkoj predstavljaju dodatni podsticaj dobroj saradnji i čvrst most viševekovnog prijateljstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (52)

Loading
Nadja

07.06.2018 12:33

Hvala vam braco Slovaci.

miki

07.06.2018 12:33

Hvala Slovackoj na ogromnoj podrsci, puno nam znaci.

Lela

07.06.2018 12:41

Lepo je videti pravog prijatelja Srbije u svakom smislu te reci.

Sima

07.06.2018 12:42

Sa Slovackom smo uvek imali dobre odnose a tako treba i da ostane. Treba samo da im se zahvalimo sto nas podrzavaju u svemu!