NOVINAR IZ NJUJORKA OTKRIVA: UN rešene da istraže aferu vezanu za Jeremića!

Autor: pink.rs

Vesti

08.06.2018

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metju Rasel Li koji prati rad UN postavio je portparolu Antonija Gitereša pitanje u vezi sa eventualnim pokretanjem istrage oko sumnjivih poslovanja kompanije CEFC i isplata na račune Vuka Jeremića. Odgovor je glasio da su UN spremne da istraže sva sumnjiva dešavanja.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vuk Jeremić

Budući da su aferom "Jeremić" i korupcijom počeli da se bave i svetski novinari, tako je ona postala jedna od važnih tema i za akreditovanog izveštača koji prati rad UN, Metjua Rasela Lija.

Li je u nastavku razgovora za Pink.rs, istakao je da je portparolu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša Stefanu Dujaricu uputio pitanje u vezi sa međunarodnim korupcionaškim skandalom u čijem se centru našao i Vuk Jeremić, nekadašnji predsedavajući GS UN i lider Narodne stranke.

Li je Dujaricu objasnio da je CEFC kompanija finansirala mnoge i da svrha zasad nije poznata, te da se u Srbiji digla velika prašina oko uplata koje je od ove kompanije primio Vuk Jeremić. Li je pitao kada će se pokrenuti vid istrage u vezi sa kompanijom koja i dalje u Ekonomskom i socijalnom savetu UN ima specijalni konsultativni status, kao i istraga o svim sumnjivim transakcijama, među kojima je i uplata od 1,3 miliona dolara Vuku Jeremiću.

- Zar ne bi bilo u interesu Ujedinjenih nacija da saznaju šta se zapravo dogodilo u ovom slučaju - zapitao je Li.

Odgovor je kratko glasio da je UN "spremna da uvek dublje istraži sva dešavanja", nakon čega je Guterešev portparol brzo napustio govornicu.

Li je redakciji portala Pink.rs prosledio i snimak razgovora sa Stefanom Dujaricem koji možete pogledati u nastavku: 

 

 

Novoizabrana predsednica Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinosa Garsesranije je najavila da će otvoriti sve dosijee unutar ove institucije, pa i one u kojima se pominje njen prethodnik Jeremić.

Podsetimo, na Jeremićeve račune uplaćeno je 7.5 miliona dolara, da je novac išao preko njegove nevladine organizacije CIRSD, a da su novac uplaćivali uglavnom oni koji su sada uhapšeni zbog međunarodne korupcije - Patrik Ho, Ji Jianming i Šeik Tidijan Gadio, član Savetodavnog odbora CIRSD-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Kaktus037

08.06.2018 15:18

Istrazice oni svaki detalj samo kad imaju osnova

Joka

08.06.2018 15:22

Jeremić mora da odgovara za svoje mahinacije .

gaga

08.06.2018 15:42

i TREBA DA SE ISTRAŽI.

vlada

08.06.2018 15:43

Jeremic je sateran u cosak. Nema gde da bezi.