DAČIĆ: EVO zbog čega je važno proširenje EU!

Autor: Tanjug

Vesti

11.06.2018

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je politika proširenja Evropske unije predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata EU, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanju stabilnosti i bezbednosti EU kao celine.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić o EU

- To je, nadam se, nedvosmisleno potvrđeno još jedanput na nedavno okončanom Samitu u Sofiji činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na Zapadnom Balkanu - rekao je Dačić na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) koji se održava u Splitu.

Ministar je istakao da se Srbija pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama izrazivši zadovoljstvo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena. Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena procesu pristupanja EU, u okviru kojeg je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja i cilju da ih otvori što više u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.

- Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenata. Svi se u regionu suočavamo sa "odlivom mozgova", ali očekivani ekonomski rast za naredni period i planirane strane investicije, stvoriće, možemo biti sigurni, i mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih - napomenuo je Dačić.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je istakao da u pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru takozvanog "Berlinskog procesa”, napominjući i da se najozbiljnije priprema za predstojeći Samit u Londonu, koji će pored, kako je naveo, već uhodanih tema, pokrenuti i pitanje bezbednosti, i regionalnu povezanost u tom smislu.

Osvrnuo se i na pitanje bezbednosti, ukazujući da su "napuštanje multilateralizma, sukobi na granicama Evrope, jačanje desničarskih pokreta, populizma i opšta radikalizacija i banalizacija političke scene, terorizam koji i dalje opstaje i pored poraza Islamske države, migracije, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, samo neke od opomena koje podsećaju na neophodnost da Evropa i Evropska unija jačaju i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu". Što se tiče migracija, Dačić je ukazao da se kriza ponavlja, ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima.

- Bez obzira na druge formate i organizacije, CEI je uspela da ostane aktuelna. Srbija i njene institucije, na lokalnom nivou, univerziteti, NVO sektor, prepoznali su u punom obimu kapacitete fondova i poziva za saradnju koji dolaze iz CEI. Potvrda velikog interesa Srbije leži u činjenici i da je, na upravo završenom pozivu CEI za program aktivnosti za saradnju, Srbija dostavila najviše projektnih predloga (21) - napomenuo je Dačić.

Na kraju govora izrazio je žaljenje zbog, kako je naveo, poslednje odluke Austrije.

- Poštujući svakako i ne ulazeći u razloge koji su Vladu u Beču opredelili u tom smislu, želeo bih da ukažem na veliki doprinos Austrije, u samoj Inicijativi, ali i šire, dugogodišnjim poznavanjem i iskrenom podrškom koju je, zajedno sa Italijom, uvek iskazivala našem regionu. Nadam se da će, kada se steknu uslovi za to, biti snage i interesa da se ova odluka možda i revidira - zaključio je šef srpske diplomatije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading