Službenik ambasade okuplja opoziciju: ENGLEZI PRAVE NOVI DOS

Autor: M. R. ILIĆ - I. ŽIGIĆ

Vesti

19.06.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Službenik britanske ambasade u Beogradu organizuje tajni sastanak van Srbije na kojem će ohrabriti opoziciju da se ujedini po ugledu na nekadašnji DOS, saznaje Srpski telegraf iz diplomatskih krugova. Cilj ove akcije je da se Dragan Đilas, Saša Janković, Boško Obradović, Zoran Lutavac i Vuk Jeremić spoje u isti tim, koji bi bio protivteža aktuelnoj vlasti i šefu države Aleksandru Vučiću, oko koga se sve više steže obruč da poklekne pred pritiscima Zapada i stavi potpis na samoproglašenu nezavisnost Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Denis Kif

- Sastanku koji treba da se održi van granica Srbije prisustvovaće operativci iz opozicionih redova. Oni će za svoje buduće političko delovanje dobiti snažnu podršku Velike Britanije i, posredno, Amerike. Iako niko od njih ne gaji iluzije da će tako lako uspeti da sruše vlast u Srbiji, ujedinjenje im služi kao kec u rukavu za disciplinovanje Vučića - navodi izvor Srpskog telegrafa koji ističe da će novi front na raspolaganju imati značajnu finansijsku podršku Londona i Zapada.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

PRIPREMA TERENA

Stoga ne čudi što je naprasno splasnuo otpor pojedinaca iz redova opozicije da u savez uđu Dveri, čije je prisustvo prvobitno bilo diskutabilno zbog radikalnih stavova po pitanju prava manjina, kao i pljuvanja Zapada i EU.

Mogu da naslutim da se ne radi o prijateljskom delovanju prema državi i građanima

Nikola Nikodijević, SPS

- U savezu bi trebalo da budu sve stranke, udruženja, pokreti i pojedinci koji žele normalizaciju odnosa u Srbiji, vladavinu prava, slobodu medija, nezavisno sudstvo... - rekao je novopečeni lider DS Zoran Lutovac upitan da li će poželeti dobrodošlicu DSS i Dverima.

RepublikaFoto: Tanjug

U istom duhu odgovara i Boško Obradović, napominjući da se redovno viđa sa inicijatorom saveza Draganom Đilasom.

- Niko od nas trenutno ne može samostalno da pobedi ovu vlast. Neka ukrupnjavanja na opozicionoj političkoj sceni su potrebna. Koja i kakva, da li treba ići u jednu, dve ili tri opozicione kolone - to je pitanje za razmišljanje - kaže Obradović.

Na pitanja Srpskog telegrafa britanska ambasada, međutim, juče nije odgovorila.

MOJ STAV

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke

Zašto bi stranci vršili pritisak na Aleksandra Vučića preko još uvek hipotetičkog novog DOS, kad to mogu da čine direktno na Vučića

Dejan Vuk Stanković, analitičar

Teško da u ovim okolnostima razjedinjenu i slabo kredibilnu opoziciju može bilo ko da ujedini, pa čak i Englezi

NEPRIJATELJSKO DELOVANJE

Nikola Nikodijević, predsednik beogradskih socijalista, uveren je da su napori Engleza uzaludni s obzirom na to da neke opozicione partije nisu uspele da preskoče izborni cenzus.

- Mogu da naslutim da se ne radi o prijateljskom delovanju prema državi i njenim građanima, a mi smo takav poguban scenario jednom već gledali. Ovu opoziciju ne može da okupi niko, pa ni bivše ili sadašnje diplomate, bez obzira na to koliko ulažu novca u taj poduhvat, zato što politička snaga opozicije ne postoji. Građani na izborima neke stranke nisu podržali ni blizu cenzusa i to dovoljno govori o njihovom ugledu - zaključuje Nikodijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
aca

19.06.2018 05:24

Kad su Englezi u pitanju ,ništa se ne čudim.Oni su inicijatori mnogih loših akcija protiv Srbije i glavni zagovornici rasparčavanja i uništavanja Srbije!

Marija

19.06.2018 08:06

Ma kako ih nije sramota, njegov status kao ambasadora je takav da ne bi smeo da se mesa u politiku Srbije. Ali Englezi ne mare mnogo za lepo ponasanje, vec koriste svaku priliku da Srbiju oslabe, sve pod plastom nazovi demokratije.

srpskisoko

19.06.2018 10:56

Opet englezi. U svakoj corbi zacin. Pa kakva je Srpska opozicija da ujedini opoziciju, NVO i sve ambasadore nama neprijateljski nastojenih zemalja, opet bi bili mrvica na stolu trenutnoj vlasti. Zasto je to tako? Zato sto se opozicija ponasa poput najvecih dusmana vlastitoj drzavi i svom narodu, sto cine sve da drzavu uruse a ne da se bore protiv stranih osvajaca i Srbomrzaca. E zato ova i ovakva opozicija sa podrskom ovakvih ambasadora, moze samo da place.

Gagec

19.06.2018 11:16

Englez duvaj ga zajedno sa opozicijom....