Vučić: Vreme da se posvetimo prijateljstvu i budućnosti

Autor: Republika

Vesti

21.06.2018

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim a nakon toga ista kao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvorni sranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Na zajedničkoj konferenciji za novinare , predsednik Vučić je preneo da je sa Radevim razgovarao o sukobima u prošlosti i kako na najbolji način prevazići prošlost.

- Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti - objasnio je on.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji. Kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazujku da saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je preneo da je prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu eva. U poslednjih pet godina, kako je rekao, beleži se veoma dinamičan rast, a samo u odnosu na 206.rast je iznosio čak 53 odsto.

Ukazao je da postoji i značajan rast uvoza i izvoza, i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju.


Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posecuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje. To je, kako je ocenio, važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi.

Naglasio je da je bilo reči i o energetskim temama, o gasovodu Niš-Dimitrovgrad. Sutra, kako je najavio, obićiće zajedno završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10. 

- Kada se on završi između Beograda i Sofije biće potrebno svega tri sata vožnje, a oni koji krše propise moćiće da stignu i mnogo brže - rekao je Vučić.

Kazao je da je za Srbiju važna i modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad. Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu na podršci Bugarske evropskog puta Srbije. Zahvalio se Radevu i što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže oko Kosova.

- Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije mora biti saslušani - naglasio je Vučić.

Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno i pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji. S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve. Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

- Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
sasa

21.06.2018 11:37

Odnosi izmedju ove dve zemlje su sve bolji i bojji.

Saska

21.06.2018 11:38

Ako zelimo uspesnu buducnost moramo u nju i gledati, a proslost ostaviti iza sebe.

Nemanja

21.06.2018 11:38

Saradnja Srbije i Bugarske je dobra, a ekonomski rezultati pokazuju da saradnja ide uzlaznom putanjom.

Darko

21.06.2018 11:39

Uvek smo se zalagali za to.