AKADEMIK DUŠAN KOVAČEVIĆ O JUŽNOJ POKRAJINI: Tito je glavni krivac za stanje na Kosovu

Autor:

Vesti

27.06.2018

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević smatra da Srbija mora po svaku cenu da izbegne iznuđenu provokaciju da se stvari oko Kosova i Metohije rešavaju oružjem.

RepublikaFoto: Tanjug
Dušan Kovačević

- To je sad jedna od "opcija" kao trajno rešenje i Kosova i Srbije. Već sam pričao o tome da nam je trenutno preostao samo "pragmatički kompromis". Šta to znači? Imati strpljenja i pameti više nego što smo ikad imali jer bez mira i razvoja Srbije nema nikome života u budućnosti - naveo je Kovačević u intervjuu za list Jedinstvo.

Prema njegovim rečima, ono što se danas događa na Kosovu i Metohiji jeste posledica prvenstveno neodgovorne politike Josipa Broza Tita, koja je izjednačila žrtve i zločince.

- Dalje se događao domino efekat, koji se sad privodi kraju sa pritiscima da se Brozova ideja "unapredi" i definiše kao država. O devedesetim godinama sve znamo i još ih uvek osećamo kao tešku bolest koja je ostavila trajne posledice - ocenio je Kovačević.

Brozova neodgovorna politika izjednačila je žrtve i zločince

Dušan Kovačević, dramski pisac

Istorija Srbije je, prema njegovim rečima, istorija evropskih i svetskih političkih igara.

- Čas smo prolazili bolje, čas lošije, a ponajviše katastrofalno. Onaj ko očekuje da će nam neko nešto bitno pomoći, a da od te pomoći nema lične koristi grdno se vara. Politika je matematika, a ne narodna poezija - kazao je ugledni pisac.

Govoreći o stanju u kulturi, Kovačević je istakao da je bez političke brige koja omogućava materijalna sredstva za opstanak kulturnih vrednosti kao deo kolektivnog identiteta svaka individualna borba nalik na borbu Don Kihota sa vetrenjačama i naglašava da "iza svega što radimo i živimo ostaju samo tragovi ozbiljne kulture".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading