SRBIJA NA UDARU SAD: Beograd se suočava sa do sada neviđenim pritiskom!

Autor: Republika

Vesti

28.06.2018

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika požuruje ishod, tvrde izvori "Vesti" iz diplomatskih krugova i otkrivaju da je EU bila spremna da čeka još godinu dana do konačnog rešenja, ali da Vašington hoće da se sve raspetlja do kraja ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Mediji navode da će ova Holanđanka biti posrednik u narednoj rundi kako bi se ubrzali razgovori, a postignuti dogovori sproveli. Već je uključena u pregovore, i do sada nije bila naklonjena stavovima Beograda.

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijem Montgomeri kaže da ključne svetske sile kao i u prošlosti nemaju nameru da Srbiju tretiraju pošteno ili da budu neutralne u rešavanju kosovskog pitanja.

- SAD i ključne zemlje u EU su decenijama oblikovale stav o Kosovu i Bosni i nemaju interes, ni želju da ga menjaju. Kosovski Albanci ne nameravaju da učine značajnije ustupke, a ključni međunarodni igrači ohrabruju ih u tome - opisao je situaciju bivši diplomata i dodao da je to šteta jer je Srbija spremna na kompromis.

Prema njegovim rečima, Bosni i Kosovu je sudbina da ostanu zamrznuti konflikti i u bližoj budućnosti. Upitan da li to znači da smatra da Srbija neće prihvatiti unapred pripremljeno rešenje, kazao je da ne može da govori u ime Beograda, ali i primetio da su srpske vlasti silom dovedene u veoma tešku poziciju.

Dačić zove Rusiju

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je u Briselu postignuta "neka saglasnost" oko toga da postoji mogućnost da se dođe do trajnog rešenja kosovskog problema.

- Ako se trajno rešenje želi, onda ono ne može da se zasniva na željama Prištine da Srbija prizna njihovu jednostranu odluku. To im je jasno stavljeno do znanja - naveo je Dačić.

Srbija je, prema njegovim rečima, spremna za kompromis i uložiće maksimalne napore da se dođe do trajnog rešenja. Leto će biti vrelo, jer kako je najavio Dačić, u julu se očekuju tehnički i razgovori najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

Dačić je napomenuo da sa principima trajnog rešenja, treba da budu saglasne SAD i Rusija, jer iako EU modelira dijalog, zna se kakav je uticaj dve sile, pa se mora voditi računa o tome.

- Bilo bi dobro da se obe sile saglase sa nekim principima - kaže Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading