TAČI: AKO NE OKONČAMO DIJALOG, BIĆEMO KAO PALESTINA!

Autor: Republika

Vesti

28.06.2018

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, ponovo je danas pozvao sve albanske političke partije i predstavike civilnog društva da se angažuju u dijalogu sa Beogradom, a radi postizanja konsenzusa o okončanju tog procesa, jer ako se to ne dogodi Kosovo bi, kako je rekao, moglo postati druga Palestina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Na vanrednoj konferenciji za novinare Tači, kome opozicija osporava legitimitet da učestvuje u dijalogu u ime Prištine, ocenio je da je reč o "teškoj fazi" tog procesa i da Priština ne treba da dozvoli da "postane Palestina".

Tači kaže da je, kao kosovski predsednik, sada spreman da se obrati poslanicima i građanima u vezi sa, kako kaže, poslednjom fazom dijaloga.

Dodao je da će na svaki sporazum "konačni pečat dati parlament".

Uveren je, kazao je da će ovi razgovori biti "ozbiljni i teški", ali i da će, kako je rekao, ovo biti poslednja faza koja će se okončati pravno obavezujućim sporazumom. 

- Nepogrešivi put Kosova je ka Evropskoj uniji, NATO i međunarodnim institucijama. Dijalog bi trebalo da se okonča recipročnim priznanjem, inače, dijalog bi bio uzaludan - rekao je Tači.


Ponovio je da Priština "ima podršku SAD i njenih saveznika" da dijalog bude okončanim pravno obavezujućim sporazumom sa Beogradom.

"Taj proces će biti transparentan, odgovoran i vodiće se kroz institucije. Samo teme koje o kojima se slažu obe strane neće biti ignorisane. Neće biti drugog privremenog sporazuma. Konačni sporazum će biti u skladu sa standardima i vrednostima evroatlantskog okvira", rekao je Tači.

Ako, kako je kazao, svet ne bude želeo Kosovo i ako ne bude iskorišćena ova prilika za postizanje konačnog sporazuma, "Kosovo bi moglo ostati poput Palestine", preneo je portaj Ljajmi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Danka

28.06.2018 18:01

Koliko ja znam Srbija je voljna za dijaloge, ali ne i vi.

pop

29.06.2018 06:11

@Danka - Taci prica jedno a radi drugo.

Ivana

28.06.2018 18:01

Vi sve vreme i kocite dijalog, a ne Srbija. Sve bi ovo odavno bilo reseno samo da ste zeleli da sradjujete.

Vanja

28.06.2018 18:03

Polako Taci sa tim priznavanjem,nece to ici kako ti mislis...