CIPRASOVA PORUKA SA KVADRATERALE U SOLUNU: Za evropski Balkan i Srbiju u EU

Autor: Tanjug

Vesti

04.07.2018

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Grčke Aleksis Cipras, domaćin sastanka zapadnobalkanske četvorke, poručio je večeras da region Zapadnog Balkana ima pred sobom novu, dinamičnu perspektivu , ali da je potrebno imati i viziju i veru u regionu i činiti i hrabre korake, ponekad i "protiv struje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Saglasni da zemlje Zapadnog Balkana moraju u EU

- Samo takvim koracima možemo da postavimo odnose za evropski Balkan, demokratski Balkan, koji neće biti ugrožen nacionalizmima, fobijama, okrenutošću samima sebi, već će biti stabilno orijentisan ka zajedničkoj saradnji - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare u Solunu. 

Kako je rekao, u ovoj godini donete su značajne odluke o procesu prijema Srbije i Crne Gore u EU.

- EK je dala perspektivu prijema 2025, ali imali smo i odluku o početku pristupnih pregovora 2019. u leto za Albaniju i Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, pod uslovom da se pozitivno reši pitanje imena te zmelje. Važno je to reći, neophodan je pozitivan ton - poručio je Cipras.

Cipras je istakao činjenicu da tri zemlje "balkanske četvorke" - članice EU podržavaju članstvo Srbije u EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading