Radna grupa za borbu protiv lažnih vesti, ali SAMO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Autor: Tanjug

Vesti

07.07.2018

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović objasnio je da se njegov predlog za formiranje radne grupe za borbu protiv lažnih vesti odnosio isključivo na dezinformacije na društvenim mrežama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Nenad Popović

Kako je rekao, on nije ministar za informisanje i ne želi da se bavim definisanjem bilo koje mere ili politike u oblasti medija. 

- Ali kao ministar za inovacije dobro sam upoznat sa tim kojom brzinom se razvijaju društvene mreže. One su korisne ali istovremeno mogu da budu i veoma opasne - rekao je Popović.

Upitan da kaže koja bi bila uloga takve radne grupe, odnosno da li bi se bavila policijskim poslom i poslom tužilaštva, Popović je rekao da je zadatak da se podigne svest o sve većoj opasnosti od širenja lažnih vesti na društvenim mrežama i povećanju kriminala u sajber prostoru, što je važno za bezbednost građana Srbije.

- Dezinformacije o zatrovanoj vodi u Beogradu krenule su upravo sa društvenih mreža. Zato sam predložio da se formira radna grupa u kojoj bi bili država, civilni i privatni sektor i kojoj bi obaveza bila da nađe efikasan način za borbu protiv ove pojave - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, sve države razmatraju načine kako da osiguraju bezbednost u sajber prostoru i najgore je ne raditi ništa po tom pitanju, zbog čega je i predložio saradnju sa privatnim i nevladinim sektorom koji tu oblast "razume bolje od države".


Govoreći o stavu nezavisnih novinarskih udruženja da su glavni tvorci lažnih vesti tabloidi i analitičari bliski vlasti, Popović je kazao da je uvek insistirao na slobodi medija kao jednom od najvažnijih stubova demokratskog društva.

- Zalažem se da svi mediji u Srbiji imaju ravnopravan tretman od strane države i da njihov status na tržištu isključivo zavisi od istinitosti, objektivnosti i kvaliteta sadržaja koji prave - zaključio je Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading