DAČIĆ NA SRPSKO-ALBANSKOJ KONFERENCIJI: Imamo problem u pomešanosti naroda - ELIMINIŠIMO GA!

Autor: Tanjug

Vesti

10.07.2018

09:14 >> 10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na dobrom smo putu, ako budemo iskreno, uz međusobno uvažavanje razgovarali o odnosu dva najbrojnija naroda na Balkanu da prevaziđemo sukobljene interese i međusobno nerazumevanje", rekla je danas direktorka nacionalne novinske agencije Tanjug Branka Ðukić, otvarajući konferenciju "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branka Đukić

O odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti, s obzirom da koračamo ka istom cilju, ulasku u EU, razgovaraće, na dva panela, srpski, albancki i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

Ðukić je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što može da pozdravi prisutne u Beogradu u ime domaćina susreta, agencije Tanjug, koja zajedno sa kolegama iz Tirane, agencijom ATA, organizuje ovaj skup.

- Već sama činjenica da konferenciju organizuju dve nacionalne agencije mogla bi da bude deo odgovora na pitanje koje postavljamo – Srbi i Albanci, kojim putem dalje. Naravno ovde smo kako bi razmenili i čuli neke konkretne sudove i ideje – mogu li i kako dva najbrojnija naroda na Balkanu da prevaziđu sukobljene interese i međusobno nerazumevanje. Na dobrom smo putu ako o tome budemo razgovarali iskreno, pošteno i uz međusobno uvažavanje i ako se prisetimo, ako smo uopšte zaboravili, šta je to dobro u istoriji naših odnosa i šta, i sada, spaja naša dva naroda - objasnila je ona.

Izrazila je uverenje da će tako i biti, jer su na skupu srpski i albanski intelektualci, poznavaoci tih odnosa, ali pre svega ljudi koji znaju da uprkos različitim interesima imamo i zajedničke i spremnI su da ih promovišu.

Ukazala je da su na skupu Eduard Kukan i Bodo Veber, ličnosti od ugleda i uticaja na međunarodnoj sceni i u evropskim institucijama, od kojih umnogome zavisi i naša budućnost.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivica Dačić

- Ovo je prilika da i sa vama razmenimo mišljenja izvan okvira političkih platformi i strategija, koje su neretko daleko od osećanja, želja, percepcije i inetresa, i razumljivih očekivanja običnih ljudi. Pa iskoristimo ovu priliku, razgovarajmo. Okupila su nas dobra volja i dobre namere, a Tanjug, kao vodeća agencija u regionu, i agencija koja promoviše nacionalne, ali i evropske vrednosti, i ATA svakako, tu su da se vaš glas i danas daleko čuje - poručila je ona.

- Odnosi između Srba i Albanaca opterećeni su temom Kosova, zbog toga je ova tema teška, i kada se o njoj razgovara treba postupiti što je moguće racionalnije i tražiti trajna rešenja - kako bi se stavila tačka na sukob Srba i Albanaca, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji.

- Svako od nas povezan je sa Kosovom na neki način, ja sam rođen u Prizrenu. To je bio prvi srpski glavni grad, a tamo danas živi svega nekoliko desetina Srba. Važno je da se eliminiše uzrok problema u odnosima između Srba i Albanaca. Odnosi između Srba i Albanaca važni su za region, ali i za EU i na to treba gledati kao na kapital za buduće generacije - rekao je Dačić na konferenciji koju su organizovale agencija Tanjug i albanska agencija ATA.

Kako je istakao, ne misli "ni dobro, ni lepo" o uticajima sa strane na naš region i kaže da niko ne može bolje od nas samih da definiše problem koji izaziva probleme, a to je pre svega, prema njegovim rečima, pomešanost naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Kako je rekao, osim Slovenije, na prostoru bivše Jugoslavije nije bilo nijedne zemlje u kojoj je jedan narod potpuno većinski.

- Neko nas je izmešao i pomešao, i u tome ima problema, ali ima i prednosti. Eliminišimo probleme i budimo zajedno. Svi smo mi u regionu braća i sestre i ne smemo da dozvolimo da nas svađa bilo ko sa strane - poručio je Dačić.

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

- Čvrsto smo opredeljeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemljama što skorije integriše u EU - rekao je Dačić.

On je zahvalio agencijama Tanjug i ATA na organizovanju konferencija o ovakvim temama.

Stavove o tome šta spaja dva najbrojnija naroda na Balkanu, šta su ključne prepreke i kako ih prevazići razmeniće i poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan, dr Rigels Halili sa varšavskog univerziteta, dr Predrad Marković sa Instituta za savremenu istoriju beogradskog univerziteta, Piro Miša sa albanskog instituta za dijalog i komunikacije, te i Dušan Janjić, šef Foruma za etničke odnose.

Konferenciji, koju organizuje Tanjug, s namerom da, kao vodeća srpska novinska agencija koja promiviše i nacionalne i evropske vrednosti, doprinese razumevanju i unapređenju saradnje između Srba i Albanaca, prisustvovaće i brojni državni zvaničnici, diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog sektora, studenti, a skup će otvoriti direktorke dve ahgencije, Branka Ðukić i Armela Krasnići.

Konferencija je organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, a medijski partneri su Prva televizija i portal Europian Western Balcans.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading