STEFANOVIĆ: Srbe hapse da bi ih naterali da prihvate VOJSKU KOSOVA!

Autor: Tanjug

Vesti

12.07.2018

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Hapšenje Srba u Gnjilanu je pokušaj pritiska na Srbe da prihvate formiranje vojske na Kosovu i Metohiji", kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da je to i novi pritisak na Srbe da napuste južnu srpsku pokrajinu.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nebojša Stefanović

On kaže da se sve radi po već poznatom scenariju, da kosovska policija hapsi, a Brisel na to ćuti.

- Na žalost to je scenario koji smo videli mnogo puta, da se desi nešto strašno onda se neko izvinjava, neko ćuti, a uglavnom Srbi trpe posledice. Činjenica je da Srbi koji žive na KiM ne žele formiranje bilo kakve vojske Kosova - rekao je Stefanović za TV Prva.

Jasni blokatori pregovora

On je dodao da formiranje vojske Kosova nije predviđeno međunarodnim propisima i rezolucijom UN. 

- Sada je jasno ko ne želi ispunjavanje dogovora iz Brisela i ko pokušava na svaki način da blokira te pregovore. Srpska strana želi da se normalizuje život na KiM, a sa druge strane imate prištinsku stranu koja pokušava na sve moguće načine da ključne stvari iz Briselskog sporazuma ne ispuni - naglasio je on.

Stefanović je istakao da na napade i hapšenje Srba na Kosovu nema reakcije međunarodne zajednice i da oni uglavnom pozivaju obe strane na normalizaciju. 

- Ja ne znam šta je to srpski narod ili naša pregovaračka pozicija uradila loše da bi nas pozivali, umesto da se oštro osudi hapšenje Srba i izazivanje straha medu ljudima - izjavio je ministar. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kritike opozicije na referendum

Upitan da prokomentariše kritike opozicije na najavljeni referendum on je rekao da je ta ideja predsednika Srbije kritikovana od onih koji su radili na gušenju suvereniteta Srbije na KiM. 

- Razni opozicioni lideri koji su tada bili na vlasti, koji su upravljajli procesima isterali su UN kao ključnu strukturu na KiM i sve pregovore prebacili na EU, a znali su da je većine zemalja članica priznala nezavisnost Kosova. Time ne da nisu doprineli jačanju pozicije, već su radili na gušenju suvereniteta naše zemlje - naglasio je on.

Dodaje da su lošim potezima doprineli da novi talas zemalja prizna nezavisnost KiM i time su oslabili poziciju Srbije, prihvatili carinski pečat, prelaze na Jarinju i Brnjaku.

- Kada su sve to uradili, doveli Srbiju u katastrofalnu poziciju i sve to predali Aleksandru Vučiću koji to treba da reši, sada svaka Vučićeva ideja se dočekuje na nož, jer kako će da se vrate u fotelju ako Vučić nešto uradi - rekao je Stefanović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Najmoćnije zemlje protiv nas

On je istakao da se predsednik Srbije bori za svoj narod na KiM, da je veoma složena situacija i da su neke najmoćnije zemlje protiv nas. 

- Kažu da je Vučić autokrata, da je prihvatio vlast za sebe a kada kaže "pitaću narod" oni ga napadaju zašto da pita narod, ne treba narod da odlučuje. Ovo što radi Vučić je jedino moguće i to je nešto što vraća suverenitet našoj zemlji - zaključio je Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Tara

12.07.2018 09:23

Davno smo ih procenili. Znamo sta rade i sta im je cilj

Dejana

12.07.2018 10:17

I o kakvoj normalizaciji odnosa mozemo da pricamo u briselu kda se nasi ljudi sada hapse na KiM? Gde je Brisel i reakcija koje nikada nema.

Zana

12.07.2018 10:18

Mi odlicno znamo ko su i kakvi su Albanci zato znamo da je svaki dogovor sa njima skoro nemoguce jer oni nista ne postuju.

Una

12.07.2018 10:27

Klasične njihove provokacije i omalovažavanje. Za svaki dogovor su potrebne dve strane. Tako da ništa neće moći da sprovedu bez našeg pristanka.