HARADINAJ TVRDI: Pozvao sam Srpsku listu da se vrati

Autor: Tanjug

Vesti

13.07.2018

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u vladu, te da je sa predstavnicima te liste razgovarao o koalicionom dogovoru i bezbednosnoj situaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Sa predsednicima Srpske liste Goranom Rakićem i Milanom Radojčićem, koji sada ima političku funkciju u Srpskoj listi razgovarao sam o partnerstvu i problemima koje imaju. Rekao sam im da bi bilo dobro da se vrate u vladu. Njhovo odsustvo ne šteti Kosovu, već samo njima - kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare, preneli su prištinski mediji.

Srpska lista je nakon poslednjih parlamentarnih izbora pomogla formiranje Haradinajeve vlade, ali je iz nje izašla krajem aprila, nakon što ni posle pet godina vlast u Prištini nije uradila ništa po pitanju formiranja zajednice srpskih opština, što je sastavni deo Briselskog sporazuma.

Komentarišući ostavke pojedinih srpskih pripadnika u Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), Haradinaj je, nakon sednice vlade, rekao da je "Kosovo otvoreno za sve Srbe", te da, kako je naveo, "neče dozvoliti da neko preti pripadnicima KBS".

Navodi se i da je na funkciju sekretara u Ministarstvu za zajednice i povratak u naredne tri godine izabran Nenad Stojčetović.


Komentarišući, kako se navodi, navodnu rezoluciju njegove stranke, Alijanse za budućnost Kosova u kojoj stoji da proces dijaloga sa Beogradom treba zaustaviti do konačne odluke o viznoj liberalizaciji za Prištinu, Harradinaj je rekao da očekuje pozitivnu prporuku Evropskog parlamenta po tom pitanju i da o toj rezoluciji neće biti rasprave u kosovskoj skupštini.

Očekuje, kazao je, da Evropski parlament i vlade zemalja Evropske unije 17. ili 18. jula ove godine dati pozitivnu preporuku za ukidanje viza građanima Kosova.

- Preporuka će biti pozitivna. Objavljivanjem preporuke posao neće biti završen. Molim medije, političke partije i civilno društvo da nam ne otežavaju ovaj proces. Čeka nam još mnogo posla, jer će odluku doneti parlament, i odluka svake vlade je nezavisna. Što se zahteva poslaničke grupe Alijanse tiče, taj zahtev neće ući u preceduru, jer će preporuka biti pozitivna - dodao je predsednik vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
PetarPan123

13.07.2018 17:39

Prvo resite ubistvo Ivanovica i dajte Srbima opstine i sta sve traze, Kosovo je i nase!

MilijanaLakić

13.07.2018 18:11

Haradinajev postupak:"samo me gledajte kako sam ja dobar" da nije licemeran i odvratan bio bi jako smešan

Milan

13.07.2018 18:24

Politika Haradinaja ne vodi ka napretku predstavnika Srba na KiM i Albanaca u politickim odnosima.

kiki

13.07.2018 20:53

Mislim da Srpska Lista nece prihvatiti poziv ovog licemera.I ne treba da prihvati tako nesto.