VUČIĆ: BUDUĆNOST TREBA DA BUDE MIR I PORED IZJAVA BIVŠIH BOŠNJAČKIH VOĐA

Autor: Tanjug

Vesti

15.07.2018

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas nadu da ćemo, i pored izjava pojedinih nekadašnjih bošnjačkih ratnih vođa, uspeti da sačuvamo mir, stabilnost i da će svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, budućnost biti mir, a ne sukobi i ratovi.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Vučić je, nakon razgovara sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, rekao da mu je sagovornik preneo zabrinutost.

Preneo je da je sa Dodikom, sa kojim je imao sadržajne razgovore o svim oblicima saradnje Srbije i RS, razgovarao pre svega o infrastrukturnim pitanjima povezivanja Srbije i Srpske, Srbije i BiH.

- Upoznao sam Dodika da završavamo planove izgradnje autoputa, povezivanje Beograd-Zagreb, do mosta na Rači, i rekli smo da zajedničke stručne službe dogovore gde ce biti izgrađen most, a Srbija ima dovoljno novca da izgradi put do njega. Smatramo da će koštati 100 miliona evra. Mi u nivou od dve godine pokrivano te troškove iz budžeta. Srbija hoće što pre da poveže svoju teritoriju sa teritorijom RS i BiH. Mislimo da je to važno, kao i da su u prethodnom periodu od Josipa Broza zapostavljene putne komunikacije između Beograda i Banjaluke, Beograda i Sarajeva, ali i neki drugi putni pravci, kao prema Temišvaru i Bukureštu. Naše je da ubrzamo i napravimo sve što možemo da ljudi te puteve dobiju, jer kada dođu putevi dolaze i investitori, a time i bolji život - objasnio je on.

Obavestio je Dodika o radu na projektnoj dokumentaciji Požega-Kotroman dodajući da moramo da znamo šta tačno i gde tačno BiH, odnosno RS žele povezivanje, ali je to na dogovoru Sarajeva i Banjaluke.

Takođe je preneo da je sa Dodikom dogovorio da obavesti javnost i građane koji su nekada živeli u Republici Srpskoj Krajini, i drugim delovima sadašnje Hrvatske, koji su proterani i izbegli sa ognjišta, oni čiji preci ili potomci su pobijeni u zločinačkoj akciji Oluja, da ćemo ove godine obeležiti stradanje 4. avgusta u Bačkoj Palanci.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

- Svake godine menjamo mesto održavanja skupa, dogovaramo se zajednički. I uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekala srpske građane koji morali da napuste vekovna ognjišta - rekao je Vučić.


Dodao je i da će Srbija i Srpska zajedno obeležiti 100. godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, te da komisije zajedno rade na organizacii važnih događaja kojima bi srpskorukovodstvo prisustvovalo u Banjaluci, kao i zvaničn ici RS u Beogradu.

Predsednik je naznačio da se mi ponosimo istorijom, učešćem i pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu i podvukao da su ogromne žrtve koje je podneo naš narod, zapadno od Drine i u Srbiji u tim ratovima, i da je malo naroda koji proporcionalno broju stanovnika mogu da se diče takvom hrabrošćhu, borbenošću, ponositim stavom i željom da pobede one koji su želeli da vladaju svetom, namećući svoju volju.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku obrazovne, kulturne i svake druge saradnje, i pohvalio to što će nastavni program za đake u osnovnim škmolama u Srbiji i Srpskoj biti sličan, jer je, kaže, važno da deca znaju i nacionalnu istoriju i nacionalnu geografiju i kako i na koji način srpski narod tretira pojedine istorijske događaje.

To je najbolji mogući ugao i u skladu je sa Zakonom o specijalnim vezama i Dejtonskim sporazumom i na to ne samo da imamo pravo, već nam je to i obaveza, zaključio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Moderni konzervativac

15.07.2018 19:06

Naravno ds treba naci mirno resenje za sve probleme, novi sukobi i zrtve nikome ne bi bile od koristi!

Soldat

15.07.2018 19:21

Mir pre svega!

Lina

15.07.2018 19:29

Mir i stabilnost u regionu, na prvom mestu.

Lovac

15.07.2018 19:31

Mir je jedino sto na treba!!