ŠIPTARI HOĆE RAT: PROPALI PREGOVORI SA TAČIJEM U BRISELU!

Autor: Republika

Vesti

19.07.2018

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija lažne države Kosovo juče je sabotirala novu rundu pregovora u Briselu kojima pokušava da se nađe kompromis za rešavanje kosovskog problema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

žPrištinska strana, predvođena predsednikom lažne države Hašimom Tačijem, jasno je svim evropskim zvaničnicima poručila da nikada i ni po koju cenu neće pristati na zajedničko mirno rešenje oko Kosova i da je za njih jedina opcija da Srbija prizna njihovu nezavisnost!?! Oni su time po ko zna koji put pokazali da samo ratom žele da rešavaju decenijske probleme i da nisu spremni ni na kakve ustupke ili dijalog.

TERAJU SVOJE

Više odlično obaveštenih Informerovih diplomatskih izvora iz Brisela prenelo nam je da je Tači, zajedno sa predsednikom skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, te "premijerom" Ramušom Haradinajem i njegovim zamenikom Bedžetom Pacolijem, odbio bilo kakve razgovore o rešenju "kosovskog čvora".

- Prištinska delegacija se od početka ponašala bahato i bezobrazno! Kao da su došli u Brisel samo da bi sabotirali dijalog. Svima su jasno stavili do znanja da ni na kakav kompromis nisu spremni. Jedino "rešenje" koje su ponudili jeste da Srbija prizna ovu takozvanu državu. Tako se ne vode ozbiljni razgovori kojima se želi postići mirno i održivo rešenje. S takvim stavom nigde nećemo stići, jer oni očigledno ne prezaju ni od oružanog sukoba - ističe izvor za informer.rs.

Da Priština nije spremna ni na kakav kompromis juče je medijima zvanično potvrdio i sam Tači.

- Sastanak je bio najkraći i najteži od svih koje smo imali do sada. Srbija i dalje živi u mentalitetu prošlosti i vidi Kosovo kao deo svoje teritorije. Predsednik Vučić i Srbija moraju shvatiti da je Kosovo suverena država. Kompromis po tom pitanju ne postoji! Kako će se stvari odvijati, ostaje da se vidi. Srbija mora što pre da se oslobodi sna iz prošlosti - naveo je Tači, dok je Haradinaj prethodno zapretio "da će biti rata ako iko pomisli na podelu Kosova".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Srbija insistirala da se kroz razgovor postigne kompromis i očuva mir.

- Postoje dve stvari oko kojih smo se složili, a to je da razgovore nastavimo i da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da čuvamo mir i stabilnost. Albanci i Hašim Tači želeli su da dobiju sve za Albance sa Kosova, dok smo mi želeli da postignemo kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni. Veoma je važno da razgovaramo i čuvamo mir, da rešavamo probleme da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije - rekao je Vučić i dodao da niko nema pravo da prekine pregovore.

- Sukob na Kosovu na različite načine postoji bar 150 godina, ali to ne znači da bilo ko ima pravo da prekine razgovore i ostavi emocijama i strastima da rešavaju to pitanje - podvukao je Vučić.

Predsednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je, komentarišući stav prištinskog rukovodstva, da nema mesta pretnji novim ratom na KiM.

- Srbija u poslednjih godinu dana uporno insistira na značaju mirnog rešenja pitanja Kosova bez obzira na njegovu težinu. Nema mesta novom ratu. Osim toga što Srbija insistira na mirnom rešenju, postoje i različite strukture koje bi sigurno na neki način preventivno delovale ako bi kosovski Albanci dobili takvu ideju - ističe Milićeva.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading