(FOTO) Vučiću kopija dokumenta o konzularnom zastupniku SAD

Autor: Tanjug

Vesti

27.07.2018

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić poklonio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kopiju pisma i obaveštenja američkog generalnog konzula Luja Čepkeja u Bukureštu, iz 1868. godine, kojim on, u svom odsustvu, poverava poslove američkog konzulata srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Aleksandar Vučić

To se, ukazao je Perišić, prilikom otvaranja izložbe "Kraljevina Srbija i SAD", desilo 13 godina pre nego što su uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD, a takav čin predstavlja kuriozitet u diplomatskoj praksi.

Perišić je takođe ambasadoru SAD Kajlu Skotu poklonio kopiju ukaza kneza Milana Obrenovića, kojim on imenuje prvog počasnog konzula Kneževine Srbije u NJujorku, 1879. godine, Danca Gerharta Jansena.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Kajl Skot i Miroslav Perišić

Skotu je predao i poklon za Nacionalni arhiv SAD - kopiju pisma Mihajla Pupina, generalnog konzula u Njujorku, iz septembra 1914. godine kojim on obaveštava srpsku vladu da je iz SAD u Srbiju upućena Misija američkog Crvenog krsta i navodi imela lekara i bolničarki.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Zamolio je Američkog diplomatu da preda američkom Arhivu taj dokument i izrazio želju za uspostavljanje saradnje sa tom ustanovom u SAD.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Koturaljka

27.07.2018 10:42

Mozemo da imamo dobre odnose sa SAD.

TSIDMZ

27.07.2018 10:54

Veliki dogadjaj za Srbiju!

Marija

27.07.2018 11:21

Zaista su se potrudili oko poklona.

borko

27.07.2018 12:58

Lepo je da uspostavimo saradnju sa tom ustanovom u SAD.