RUŽIĆ: Nije prihvatljivo govoriti o razmeni teritorija

Autor: n1info.com, Republika

Vesti

30.07.2018

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da ideja o razmeni teritorija s Kosovom, koja se pominje u poslednje vreme, ne može da bude legitimna i da nije prihvatljivo da se o tome govori. Govoreći o tvrdnjama iz opozicije da će referendum o Kosovu biti 4. novembra, kaže da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Branko Ružić

Ideja razmene teritorija, kad se govori o rešavanju kosovskog pitanja, nije nova, ali nikada do sada nije toliko bila pominjana niti citirana, i to ne samo u domaćoj štampi. Na pitanje da li je to deo pregovaračke taktike ili ta ideja ima legitimitet, ministar Branko Ružić odgovara da to ne može da bude legitimna ideja, niti je iko, kako kaže, pominje na validan način.

Doći do kompromisa

Mnogo vozova je prošlo koje nismo iskoristili, za šta odgovornost snosimo svi zajedno, svi političari i političke elite koje su bitisale svih ovih godina, naveo je Ružić.

- Niko to nije pominjao, niti je to prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorija. Da li je to, prosto, racionalno i realno u ovom trenutku razgovarati... Šta će biti epilog ovog dijaloga zavisiće od državničke mudrosti, koje sa naše strane, siguran sam, ne nedostaje... Ali je važno i da oni koji sede u Prištini, oslušnu ehosvog ličnog sagledavanja situacija, ne isključivo da budu nečiji referenti... I kada to bude situacija, siguran sam da ćemo doći do kompromisa - kaže Ružić.

On napominje da to neće biti idealno rešenje, jer će svaka strana nešto da izgubi, ali, dodaje - ne možemo da imamo monolog.

- Srbija pokušava da sve relevantne međunarodne faktore ubedi u činjenice koje su jasne i relevantne i mislim da na tom polju, koliko god to bilo teško, mislim da idemo u dobrom smeru i da će država Srbija uspeti da iznedri neko rešenje koje će na duže staze biti jedino racionalno i zadovoljavajuće, pre svega po srpski narod - navodi Ružić.

Govoreći o referendumu i tvrdnjama iz opozicije da će on biti održan 4. novembra, Ružić navodi da nema zvanične najave za to.

- Mislim da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti za Srbiju... Ali to što ne možemo brzopleto, možemo brzo ukoliko postoji volja na svim stranama i u Briselu i u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu, u Beogradu naravno, ali mora da postoji i u Prištini - naveo je ministar.

Građani da se izjasne na referendumu

Ocenjuje da to što opozicija priča je prosto u nedostatku programa ili politika, i da oni svakog časa bace poneki probni balon da bi imalo o čemu da se polemiše.

- SPS nikada nije bežala od nečega takvog i smatramo da je referendum jedan od najboljih instrumenata da se dođe do jasnog stava građana, ali mislimo da je preuranjeno da govorimo o nekim datumima, jer se do toga može doći kad se napravi jedan širi konsenzus, kapacitet svih onih elemenata koji mogu biti podastrti građanima da kažu da ili ne - zaključio je Ružić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading