(VIDEO) KATAKLIZMA U ŽAGUBICI: Izlila se Mlava, građani evakuisani!

Autor: Republika

Vesti

02.08.2018

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žagubica je danas poplavljena zbog velike količine kiše koja je noćas pala u Braničevskom okrugu, te su na društvenim mrežama osvanuli snimci potopljenih automobila i ulica koje su se pretvorile u reke.

RepublikaFoto: facebook.com/Boban Mijucanovic
Užas u Žagubici

- Pripadnici Sektora za vanredne situacije u ovom trenutku vrše crpljenje vode na više lokacija na teritoriji opštine Žagubica, a voda se na ugroženom području povukla u korito reke Tisnice. Na snazi je vanredna situacija na delu teritorije opštine Žagubica, odnosno za naselja Žagubica, Suvi Do, Izvarica, Ribare, Krepoljin, Vukovac, Milatovac i Jošanicu. Ističemo da nema povređenih niti stradalih građana. Pripadnici Sektora za vanredne situacije spasili su 60 osoba iz ugroženih domaćinstava u koje je ušla voda, dok je upravo završena evakuacija još 240 osoba. U ovom trenutku više nema opasnosti po stanovništvo, a voda se povlači - izjavio je Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije.

Na crpljenju vode u ovom trenutku su angažovana 24 vatrogasca-spasioca sa sedam vozila, šest čamaca i četiri pumpe za crpljenje vode.

- Tokom nekoliko sati palo je 132 litra kiše, što je upola više od prosečnih vrednosti za ceo mesec - potvrđuje meteorolog Đorđe Đurić.

U ovom kraju se izlila reka Mlava, a uzrok je velika količina padavina koja je pogodila ovaj region tokom noći.

- Merna stanica na Crnom vrhu zabeležila je 132 litara kiše, odnosno toliko je palo tokom kratkog vremenskog perioda, za svega pet, šet sati. Najviše kiše palo je između 3 i 6 ujutru - rekli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Tokom celog jutra je u Žagubici lilo kao iz kabla, srećna okolonost je da je oko podneva potpuno prestala da pada kiša i da u narednim danima neće biti ovakvih padavina - kaže Đurić.

 

 

Evakuacija i vanredno stanje

Proglašena je vanredna situacija u opštini Žagubica i još sedam naselja na koje se voda proširila. Ekipe hitne pomoći i vatrogasno spasilačkih jedinica su na terenu. Prema pisanju lokalnih medija, poplavljena su domaćinstva, a bujica je jutros nosila automobile.

- Reka Tisnice izlila se oko 9.00 časova, tako da je voda ušla u podrume i poplavila domaćinstva, a izvršena je i evakuacija ugroženih - rečeno je Srni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

 

 

Velike probleme na području ove opštine izazvala je i voda koja se sliva sa okolnih brda i planina.

Na područje Žagubice, gde je bilo angažovano 16 pripadnika vatrogasno-spasiličkih jedinica sa šest vozila i dva čamca, a upućene su i dodatne snage sa područja Bora i Zaječara, uključujući i specijalni tim za spasavanje na vodi.

Na snazi je žuti meteo alarm u celoj zemlji, međutim, Đurić kaže da će se vreme u Srbiji stabilizovati sutra, a da će u subotu biti sunčano.

Crni vrh nalazi se između Žagubice i Bora, a kako kažu iz RHMZ-a, i u stanovnici Bora nalaze se u sličnoj situaciji kao i žitelji Žagubice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.