TRAMPU STALO DO SRBIJE: Ohrabrujuća poruka medijskog stratega šefa Bele kuće

Autor: Republika

Vesti

03.08.2018

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiv Benon, bivši medijski strateg Donalda Trampa, čovek koji je najzaslužniji za njegovu pobedu na predsedničkim izborima u Americi, tvrdi da bi Balkan, a time i Srbija, u novom geostrateškom okruženju mogao dobiti mnogo važnije mesto na svetskoj sceni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stiv Benon i Donald Tramp

- Evropa je veoma važna za predsednika Trampa i očigledno vrlo važna za SAD jer ste vi majka-civilizacija, iz koje je novi svet nastao - rekao je Benon u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

On smatra da će Balkan postati mnogo važnije mesto na svetskoj sceni, gde u novom geostrateškom okruženju Kina, Iran i Turska formiraju neku vrstu saveza.

JAČE VEZE SA BEOGRADOM

Kada je reč o Hladnom ratu, Benon misli da on nije završen.

- Mislim da je vrlo važno ono što se desilo u Helsinkiju, to je pozitivno. Ponuda Putinu da poseti Vašington takođe je pozitivna, nakon čega je Putin pozvao predsednika Trampa u Rusiju. Mislim da je to način na koji treba komunicirati - kaže Benon.

Njegove reči, s obzirom na uticaj koji je imao na američkog predsednika, ozbiljno se shvataju i razmatraju tim više jer je Benon jedan od retkih koji može da predvidi korake američkog predsednika.

Stiv Benon savetuje da naša zemlja, kao i Balkan u celini, treba da se osloni na šefa Bele kuće i uverava da će SAD voditi politiku zaštite nacionalnih interesa malih država

U prilog tome da Amerikanci žele više uticaja, i to pozitivnog, na Balkanu ide činjenica da je Benonov sledeći veliki projekat rušenje američkog milijardera Džordža Soroša. Naime, on je nedavno najavio da će osnovati fondaciju Pokret, koja treba da okupi desničarske partije i potpuno protera Soroša iz Evrope.

Benon je potvrdio da Vašington menja politiku prema Balkanu u trenutku kada su i zvaničnici Bele kuće u susretima sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem jasno rekli da žele jače veze sa Srbijom.

VELIKA ŠANSA

Trampov strateg, prema mišljenju naših sagovornika, dao je nedvosmislen savet da Srbija, kao i Balkan, treba da se osloni na Trampa i da će SAD voditi politiku zaštite nacionalnih interesa malih država.

- Benon je naša šansa. Svaki vetar koji duva sa zapada treba pametno iskoristiti. Moramo poboljšati veze sa ljudima poput njega, koji podržavaju naše interese bilo da su u pitanju američke diplomate, biznismeni i drugi uticajni ljudi jer samo tako možemo ostvariti svoje pretenzije - ocenio je nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović i savetuje domaćim političarima da Benona pozovu da dođe u Srbiju.

Miroslav Parović, lider NSP, očekuje da u narednom periodu dođe do dogovora SAD, EU i Rusije o novoj podeli uticaja u Evropi.

- Balkan će biti prvo mesto gde će se taj novi dogovor videti - kaže Parović.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić složio se sa konstatacijom da nam Benon može doneti dobro.

- Balkan je važan američkim realistima, to je jasno. Benon poručuje da srpski narod treba da se osloni na Trampa i Putina, a ne na evropske globaliste poput Makrona i Merkelove, ukoliko želi da sačuva nacionalni identitet i državu. Zato Srbija treba da stupi u kontakt sa ovim čovekom i njegovim pokretom jer može dobiti podršku za svoje interese - objašnjava Perišić.

MOJ STAV

Branko Radun, politički analitičar

Benon je i dalje veoma blizak Trampu i ako on kaže da Amerika želi da bude prisutna na Balkanu, tako je iako zvanična administracija možda ima druge prioritet

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading