I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2018

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, oko 2.000 njih ubijeno i gotovo isto toliko se i danas vode kao nestali, zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, a zvanični Beograd kao Dan sećanja na sve žrtve tog planiranog zločina.

RepublikaFoto: Tanjug
Andrej Plenković

I dok Srbija tuguje, Hrvatska slavi zločin počinjen nad Srbima za koji do danas niko nije odgovarao, a koji se u toj državi doživljava kao najveća pobeda u istoji hrvatskog naroda.

Premijer Andrej Plenković čestitao je građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, porukom da je "pobednički steg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku".

- Stoga će Oluja, koja je donela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobeda u hrvatskoj istoriji i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja - naveo je između ostalog Plenković.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković je u svojoj čestitki poručio da "Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna".

Centralna proslava 23. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije Oluja biće održana sutra u Kninu, kada će biti uručena i odlikovanja hrvatske predsednice bivšim haškim optuženicima, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Nešto izmenjenim protokolom u odnosu na prethodnu godinu obeležavanje će početi u ranim jutarnjim satima izvođenjem patriotskih pesama ulicama Knina.

Prema najavama organizatora, program će biti nastavljen polaganjem venaca na spomenik hrvatske pobede "Oluja 95" na Trgu Ante Starčevića.

Na glavnom kninskom trgu biće održana molitva za poginule branitelje, a potom će uslediti govori najviših hrvatskih zvaničnika.

800 hrvatskih vojnika se očekuje na ceremoniji

U ceremoniji će učestvovati 800 hrvatskih vojnika, kao i tri nedavno kupljena borbena avionan F16 od Izraela.

Biće ispaljeno 23 plotuna, za svaku godinu po jedan, a prisutnima će se služiti vojnički pasulj.

Inače, obeležavanje godišnjice od vojnopolicijske akcije Oluja počeće današnjom utakmicom veterana i pripadnika vojske i policije protiv hrvatske reprezentaije, koja je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu ponela titulu vicešampiona.

Izmena ovogodišnjeg protokola je u tome da se obeležavanje neće odvijati samo na Kninskoj tvrđavi, već je centralni deo vraćen na glavni gradski trg.

Ove, kao i prošle godine, u obeležavaju Oluje u Kninu neće učestvovati hrvatski pevač Marko Perković Tomspon, inače, poznat po veličanju ustaštva u svojim pesmama.

Tompson će svoj ultranacionalistički repertoar sutra izvesti u Glini.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Goran

04.08.2018 11:14

Šta slave, to što su ih njihovi divni lider doveli do siromaštva, što im ljudi beže iz Hrvatske? Kada će se Hrvati osvestiti i gldati ka prosperitetu? Zar ne vide da i oni polako nestaju sa lica zemlje?

ALLEKSS

04.08.2018 11:29

Sramota je da jedna drzava u sred Evrope slavi ratne zlocince kao heroje. Ali to nije nista novo za Hrvatsku koja otvoreno podrzava ustastvo i nacizam. evropks unija ne sme da tolerise takvo ponasanje njene clanice

Vesna

04.08.2018 21:35

@ALLEKSS - Pa da su nemci na mestu hrvata ucinili bi isto. Zar mislite da postoji razlika medju nekadasnjim i danasnjim saradnicima?

paramonte

04.08.2018 11:32

Hrvati treba da se stide a ne da slave.