MIODRAG LINTA NAJAVLJUJE: Predstavnici Srba iz regiona krajem godine u Skupštini

Autor: Tanjug

Vesti

05.08.2018

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici Srba iz osam država regiona okupiće se krajem godine u Skupštini Srbije, piše današnja "Politika".

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Domaćin sastanka Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, izjavio je da će to biti prilika da se čuje ne samo šta sve muči oko dva miliona naših sunarodnika u okruženju, već i da se dođe do nekih predloga rešenja kako bi se poboljšao njihov status.

- Pozvaćemo na skup sve relevantne predstavnike Srba iz regiona, poslanike, predsednike političkih i kulturnih organizacija, vladike SPC. Jedino smo zadovoljni položajem našeg naroda u Mađarskoj i Rumuniji. Vlasti u ostalih šest država u većoj ili manjoj meri, ne da ne pomažu srpsku zajednicu, već je i po raznim osnovama diskrimunišu - izjavio je je Linta za "Politiku".

Prema njegovim rečima, jedno od važnih pitanja koje bi trebalo otvoriti na tom sastanku, kako bi se zaustavila asimilacija, jeste unapređenje koncepta dopunske nastave, da bi što veći broj srpske dece u regionu učio ćirilicu, našu istoriju i književnost.

Linta, kao predsednik Saveza Srba iz regiona, zalaže se za osnivanje posebne državne kancelarije za Srbe u regionu. 

- Briga za Srbe u regionu treba da bude jedno od važnijih nacionalnih pitanja u Srbiji i zato treba da postoji jedan samostalni državni organ. A našom dijasporom koja živi po Evropi, SAD i Australiji i dalje treba da se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Srbi u regionu su autohton narod nad kojim se vrši sistematska diskriminacija, što nije slučaj sa našim sunarodnicima, na primer, u Austriji, Nemačkoj ili Švedskoj - kaže Linta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading