VUČIĆ NA KONFERENCIJI: Ako ne rešimo "kosovski čvor", biće nas MILION MANJE

Autor:

Vesti

07.08.2018

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas konferenciju za novinare, na kojoj govori o pregovorima o statusu Kosova i drugim pitanjima vezanim za Srbiju i region.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Kada sam postao predsednik Srbije rekao sam građanima da neću da sedim pet godina, i ne radim ništa. Rekao sam da ćemo se baviti najtežim problemima, a jedan od njih, a ne samo od devetnaestaog veka, preko Drugog svetskog rata, već svega što se dešavalo ne samo šezedesetih, već i devedesetih, smatrao sam da je jedno od ključnih pitanja da rešimo problem Kosova i Metohije. Nema lakog rešenja, niti ga je bilo niti će ga biti - rekao je Vučić.

Kako je kazao, Srbija je od 2013. davala sve da ispuni sve dogovore, a da Albanci, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, nisu ispunili svoju jedinu obavezu - formiranje ZSO.

Kako je kazao, dva su moguća puta za Srbiju.

- Jedan put bi bio da Srbi sami formiraju ZSO, i malo ko bi mogao da im zameri. Sa druge strane, ako Srbi to urade, to bi Priština jedva čekala, ali i neki iz međunardone zajednice. Mnogi bi to dočekali da bi našli razlog da uđu na sever Kosova i preuzmu ga - rekao je Vučić.

Zato će, kaže, politika Srbije biti da se očuva mir, stabilnost i da se ne ugrozi bezbednost naših građana.

- Zato nastavljamo saradnju sa Srpskom listom i našom zajednicom na KiM. Insistiraćemo na rešavanju problema odnosa prema SPS, na takozvanom formiranju zaštićenih zona kojih je bilo ranije 44 - rekao je Vučić.

Kako je kazao, tražiće se i rešavanje pitanja imovine, što bi se podelilo u četiri dela.

- Privatna imovina Srba, privredna imovina, imovina SPC i imovina Republike Srbije, takozvana društvena imovina. Mi posedujemo sve tačne, precizne i validne podatke - kazao je Vučić.

Postavlja se pitanje i da li nam je potreban pokušaj da dođemo do rešenja, jer smo od njega daleko, ili je za nas dobro da nastavimo na ovaj način kao i do sada?

- Moj stav je jasan, iako je to teže za mene, i za vladu Srbije. Taj stav nije promenjen od početka, da nam je rešenje problema neophodno što pre. Najpre, pozreban nam je dugotrajan mir - rekao je Vučić.

Kako je kazao, naši ljudi ne da neće da se vraćaju na Kosovo, nego neće ni u gradove po Srbiji, i da odlaze u svet.

- Moramo da se suočimo sa tim - kaže Vučić, i ističe da će nas u narednom periodu biti milion manje ako ne rešimo "kosovski čvor".

Navodi i da je znao da će biti optuživan od većine koja ne posmatra državne i nacionalne probleme kao svoje.

Na konferenciji za novinare presdesednika, na kojoj govoriti o pregovorima o statusu Kosova i drugim pitanjima vezanim za Srbiju i region, prisustvuju i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Konferencija za novinare predsednika Vučića najavljena je za 11.00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Teme današnje konfernecije biće svakako i godišnjica "vojno-redarststvene akcije za oslobađanje okupiranih područja", poznatije po operativnim imenom "Oluja", koju Srbija i Hrvatska različito obeležavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Ceca

07.08.2018 09:52

Jeste tako i u potpunosti razumem sve izneto, Srbija mora da obezbedi bolju i sigurnu buducnost gradjanima kao i Srbima na KiM, takodje to je jedini nacin da ostane ekonomski jaka.

Dijana990

07.08.2018 10:02

Verujem da će predsednik da uloži maskimum kako bi se potrudo oko Kosova i Metohije!

6maja

07.08.2018 10:07

Predsednik se iz dana u dan trudi da resi sve probleme koje Srbija ima, a jedan od njih mozda najvazniji je svakako problem KiM.

Nina

07.08.2018 10:08

Siguran sam da ce predsednik da ulozi maskimum po pitanju KiM.