RAZGOVOR VUČIĆA I IVANIĆA: Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.08.2018

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa članom Predsedništva BiH iz RS Mladenom Ivanićem, istakao potrebu jačanja političkih odnosa i ekonomske saradnje Srbije i BiH, u duhu dobrosusedstva i interesa kako građana Srbije, tako i sva tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Bošnjaka i Hrvata, a naročito srpskog naroda u Republici Srpskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić

Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić su imali sastanak iza zatvorenih vrata.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, razgovarali su o bilateralnim odnosima i situaciji u region.

Razmatrajući regionalnu situaciju, Vučić je Ivanića upoznao sa stanjem dijaloga Beograda i Prištine i naglasio potrebu da se postigne istinski kompromis, koji bi garantovao trajnu stabilnost i ekonomski napredak.

Kako se navodi u saopštenju, razgovarali su i o konkretnim merama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i drugih projekata, koji bi doprineli boljem povezivanju ljudi, bržem protoku robe i kvalitetnijoj ekonomskoj saradnji.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je, nakon razgovora sa Vučićem, da ove i iduće godine treba da se reše ključni problemi sa kojima se srpski narod decenijama suočava, kao i da međunarodna zajednica treba da pokaže širinu prema Srbiji.

Ivanić je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije imao sastanak u čijem fokusu je bilo pre svega definisanje ključnh problema i izazova srpskog naroda.

- Ove i iduće godine treba rešiti ključne probleme sa kojima se srpski narod decenijama suočava", rekao je Ivanić dodajući da su to pozicija generalno srpskog naroda u BiH, pravo RS na svoje postojanje, čvrsto jačanje njenih institucija i dejtonske pozicije, a poseban izazov za Srbiju je definisanje statusa KiM, i pozicija našeg naroda tamo.

"Mi svi čvrsto stojimo iza našeg naroda", poručio je Ivanić.

Preneo je da ga je predsednik Vučić informisao o pokušaju da se napravi kompromis i trajno rešenje za KiM.

- Moj iskreni stav je da međunarodna zajednica mora učiniti napor i pokazati širinu prema Srbiji u pokušajima da se nađe trajno rešenje. Srbija mora izaći iz toga kao zemlja čiji su obraz i interesi sačuvani, a ključnu ulogu u tome mogu imati međunarodne institucije - objasnio je Ivanić.

Kazao je da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te da ga je predsednik Vučić informisao da će vrlo brzo biti gotovi projekti auto-puta prema BiH, odnosno od Kuzmina prema Bijeljini, kao i Višegradu.

- Tražio sam savet od predsednika Vučića kako je Srbija uspela da smanji nezaposlenost, obezebedi sufict, jer su to ključne stvari sa kojima se suočava privreda RS. Nama treba radnih mesta, stabilan budžet, a tako i vrlo pozitivna iskustva i sugestije - rekao je Ivanić.

Istakao je da je zainteresovan i za dobre odnose BiH i Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Maja

08.08.2018 11:18

Srbija postuje susede i svaki korak ka saradnji je dobrodosao

Aca

08.08.2018 11:18

Sada kada imamo problema oko resenja Kosovskog problema, dobro je imati sto vise prijateljskih zemalja uz sebe.

Sima

08.08.2018 11:20

Susedi treba da se ugledaju na reforme naseg lidera kako bi ceo region napredovao

Zarko

08.08.2018 11:35

Jacati ekonomske odnose i saradnju sa REPUBLIKOM SRPSKOM!