ĐILAS USPEO DA POCEPA ČETIRI STRANKE

Autor:

Vesti

10.08.2018

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, lider Saveza za Srbiju, rasturiće čak četiri partije! Demokratska stranka (DS), Dveri, Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret slobodnih građana (PSG) bukvalno su pred raspadom zbog najavljene saradnje sa Đilasom jer se većina članova tih partija ne slaže s odlukom lidera o potencijalnom ulasku u njegov savez.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Destrukcija: Dragan Đilas

Veliki je znak pitanja i opstanak predsednika Zorana Lutovca jer se, smatraju demokrate, DS pod njegovim vođstvom sve više udaljava od svojih principa. I u Dverima i DSS je došlo do opasne pobune jer nisu za savez sa Đilasom, što njihovi lideri najavljuju, pa su čak odbornici DSS u 14 gradova i opština širom Srbije napustili stranku. S druge strane, lidera PSG Sašu Jankovića nekoliko desetina članova je napustilo jer je on odbio da uđe u savez sa Đilasom.

Iako je nezadovoljstvo u redovima demokrata i više nego očigledno, zvanično niko ne želi direktno da govori o tome. Tako poslanik DS Radoslav Milojičić Kena kaže da "svi koji su u ovim teškim vremenima u DS zaslužuju pohvale", ali ne krije da se ne slaže sa odlukama rukovodstva.

- Kao neko čiju je člansku kartu potpisao svojevremeno Zoran Đinđić, kao koalicione partnere ne mogu da vidim ni SNS, ni Dveri, kao ni Milana Stamatovića. Sa ljudima koji ne misle da su ratovi završeni DS, koji je osnovan da bi progarao mir, ne treba da razgovara. Jesam da se okupi širok opozicioni front, ali po principu nekadašnjeg demokratskog opozicionog fronta koji su činile stranke sa istim vrednostima - rekao je Kena.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da ideja da se DS, kroz Savez za Srbiju, udruži sa Dverima potpuno dovodi u pitanje politički identitet DS.

- Sadašnji kurs spajanja sa nacionalistima i političkim antimodernistima populističke i proruske orijentacije je poništavanje svih vrednosti koje bi DS trebalo da afirmiše. Posebno dekadentno je što to rade ljudi koji pored "ideološki nečasnog pakta sa nacionalistima", politički imaju DS na duši. Od 2012. do danas na svoj način DS su rušili i Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Borko Stefanović i evo eksambasador u Crnoj Gori Zoran Lutovac - ističe Vuk Stanković.

Đilas nas nazvao fašistima i tražio prekid svakog kontakta

Kako stvari stoje, Dragan Đilas uspeće ono što je do sada bilo nemoguće, da nadjača prokletstvo Boška Obradovića! Naime, sve stranke koje su ušle u koaliciju sa Dverima završile su kasnije ispod cenzusa, što su pojedini ocenili kao "Boškovo prokletsvo". A kako sada stvari stoje, izgleda da će isto ili čak i gore proći svi oni koji se odluče za savez sa Đilasom jer, iako još zvanično nisu ni počeli saradnju, sve stranke koje su najavile imaju problem u sopstvenim redovima, pa jednima odlaze članovi, a u drugima se svi sa svima svađaju.

- Prirodno je što kod ovakvih koalicija među ideološki suprotstavljenim strankama dolazi do krize u njihovim vlastitim redovima. Da ne ulazim sada u priče o prokletstvu koje je pak prisutno kod Borisa Tadića jer je isporučio Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom tribunalu, i onaj ko bude s njim preuzeće ga na sebe - kaže lider SRS Vojislav Šešelj, koji očekuje još većih tumbanja u savezu i strankama koje s njim najavljuju saradnju.

S druge strane, Đilas nije želeo ništa da komentariše za Srpski telegraf, koji je, kako kaže, direktno u službi fašističkog Vučićevog režima i objavljuje besmislice i neistine, te nas je zamolio da sa njim više nijednim povodom ne kontaktiramo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Tina

10.08.2018 19:13

Đilas je uništio sve što je dotakao.

Kristina

10.08.2018 19:16

Đilas je mislio da iskoristi lidere svih opozicionih stranaka za svoje lične interese.

Verko

10.08.2018 19:19

Dokle ce ovi da nas zamajavaju?

Ivana

10.08.2018 19:24

Djilas moze da unisti sve, njemu su bitni samo sopstveni interesi