PODRŠKA, ALI I OTPOR VUČIĆEVOM REŠENJU: Razgraničenje, umesto ničega dobijamo nešto

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

13.08.2018

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se zalaže za razgraničenje Srba i Albanaca, svoje stavove o tom rešenju za Kosovo izneli su mnogobrojni domaći i strani političari, predstavnici velikih sila, nevladinih organizacija...

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Srpski telegraf ukrstio je argumente onih koji su se izjasnili.

ZA RAZGRANIČENJE

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srbija treba da traži sever Kosova, odnosno da integriše u svoj sastav četiri opštine na severu pokrajine, Dačić je rekao da o tome priča već 10 godina.

Foto: Tanjug/D. GOLL

- Nemojte vi mene sada da pitate nešto što ja pričam već 10 godina. Sad ispada da je to neko rekao nešto novo. Pa, ja to pričam 10 godina! Nemojte mene da pitate da ja to komentarišem. Meni je drago što posle svih napada koje sam doživljavao svih ovih 10 godina da i drugi tako misle - kaže Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Marko Đurić: Više nego što imamo

Direktor vladine kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da, ako bude bilo kakvog sporazuma sa Albancima, on neće biti štetan za srpski narod i Srbija će dobiti više nego što sada ima.

Ivica Dačić: Nema boljeg rešenja

Šef diplomatije, koji je među prvima počeo da se zalaže za podelu Kosova, kaže da trenutno ne vidi bolje rešenje od toga.

- Meni je drago što posle svih napada koje sam doživljavao svih ovih deset godina sada i drugi tako misle.

Volfgang Petrič: Deset godina govorim isto

Nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH smatra da se kosovski problem može rešiti samo promenom granica.

- Kozmetičke korekcije granica neće imati negativan domino efekat na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba - kaže austrijski diplomata.

RepublikaFoto: Tanjug

Milorad Dodik: Srbiji dati četiri opštine

Predsednik RS ocenio je da bi četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije.

- Uz to treba sebi da odgovorimo i na pitanje da li, hipotetički, Srbija može da podnese da joj se vrati Kosovo i da u politički sistem uđu garantovane kvote za albansku zajednicu. O tome malo ko razmišlja. Vi biste Albancima morali da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto ili premijera ili predsednika skupštine ili predsednika države.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Igor Simić: Prihvatljivo uz garancije

Potpredsednik Srpske liste kaže da je Srbima na Kosovu i Metohiji ideja razgraničenja prihvatljiva ukoliko ona garantuje više slobode i prava nego što imaju sada.

Ljubiša Ristić: Bolno, ali neophodno

Poznati reditelj smatra da bi bilo razumno napraviti razgraničenje na Kosovu jer to sigurno ne bi bio izvor novog sukoba.

- Nama ostaje da tražimo da se nađe neki kompromis za Kosovo kako bi Srbija nastavila da se razvija. Biće to bolno za obične ljude, ali problem mora da se reši da bi se omogućio bolji život - kaže Ristić.

RepublikaFoto: Tanjug

Kajl Skot: Kreativno i fleksibilno

Poruka upućena kroz saopštenje američke ambasade glasi: "Sada je vreme da uključeni u pregovore budu kreativni i fleksibilni. Oni moraju da predlože rešenje koje neće doći sa strane".

PROTIV RAZGRANIČENJA

Karl Bilt: Otvara se Pandorina kutija

Bivši švedski premijer i visoki predstavnik u BiH promenu granica vidi kao igranje vatrom koje može biti opasno za ceo region.

- To bi značilo otvaranje Pandorine kutije i rizik za budućnost i mir u BiH i Makedoniji.

Piter Galbrejt: To bi nas uvelo u rat

Bivši diplomata i prvi američki ambasador u Hrvatskoj ocenio je da promene granica otvaraju vrata beskrajnim ratovima.

- Ako je jasno da nema promena granica, onda nema ni svrhe okupirati teritorije ili voditi ratove - konstatovao je Galbrejt.

Sava Janjić: Opasno za celu Evropu

Iguman manastira Dečani smatra da bi korekcija granica postavila Srbe na KiM u još goru poziciju i da bi izazvala nestabilnost širom Evrope.

RepublikaFoto: Public

Nataša Kandić: EU mora da reaguje

Nataša Kandić i još nekoliko predstavnika raznih NVO uputilo je drugo pismo šefici diplomatije EU Federiki Mogerini, od koje traže da se "jasno i direktno izjasni protiv podele Kosova".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Pijacar

14.08.2018 08:52

Sa Vucicevim resednjem bar nesto dobijamao. Sada nemamo nista.

Legionarii

14.08.2018 08:58

Mora biti u najboljem interesu srpskog naroda.

Legionarii

14.08.2018 08:59

Verujem da ce se naci najbolje resenie za Srbiju.

Lord

14.08.2018 20:53

Svako resenje je uspeh za Srbiju!!