STIGLI DOKAZI: IDEMO U RAT PROTIV NATO

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

16.08.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno imamo crno na belo! U Skupštinu Srbije je stigao prevod desetak izvršnih presuda italijanskih vojnika koji su oboleli od raka zbog boravka na Kosovu tokom NATO agresije na Srbiju 1999. godine!

Bombardovanje Jugoslavije 1999. godine

Ova dokumenta trebalo bi da pomognu našoj komisiji koja se bavi istraživanjem posledica NATO bombardovanja u dokazivanju da je osiromašeni uranijum, koji je Alijansa sručila na Srbiju, kriv za povećanje broja obolelih od malignih bolesti kod nas.

BIOLOŠKA ŠTETA

- Nivoi uranijuma na Kosovu su bili toksični i smrtonosni - navodi se, između ostalog, u dokumentima koja su stigla iz Italije.

Među oštećenima je i vojnik oboleo od raka štitne žlezde koji je 5. avgusta 2010. podneo tužbu i dokazao da se razboleo usled izloženosti osiromašenom uranijumu, kontaminiranom vazduhu, hrani i vodi na Kosovu. On je sudu predao gomilu dokumentacije kao dokaz povezanosti bolesti i radioaktivnih supstanci sadržanih u oružju koje je NATO koristio tokom 1999.

Od Italijana ćemo dobiti i smernice njihovih tužilačkih timova i biće nam na raspolaganju za svaku konsultaciju

Darko Laketić, predsednik komisije

Iako je već dobio odštetu za bolest dobijenu tokom službe, sud je doneo presudu da mu se isplati i nadoknada za biološku štetu.

Pristigla dokumenta biće poslata i Ministarstvu pravde Srbije i pravobranilaštvu da bi se i pravna struka uključila u dokazivanje krivice, a predsednik komisije dr Darko Laketić veruje da će ona biti od velike koristi budući da je rimsko, odnosno italijansko zakonodavstvo jedno od najznačajnijih u svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nivoi uranijuma na Kosovu bili su toksični i smrtonosni, navodi se između ostalog

- Suština dokumentacije koju nam je predao šef italijanske komisije Đan Pjero Skanu su upravo presude donete u korist italijanskih vojnika koji su dokazali da su oboleli jer su na Kosovu bili izloženi kancerogenim supstancama municije NATO. Tražili smo te presude da bismo videli kako je italijansko pravosuđe obradilo taj problem i to je važno za pravni deo posla. Takođe, s obzirom na to da je njihovo zakonodavstvo jedno od najcenjenijih, biće više nego korisno. Te presude su same po sebi dokaz i jedan od puteva kojim ćemo ići - ističe Laketić.

15 tona osiromašenog uranijuma, prema procenama, bačeno tokom bombardovanja

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević

LOKACIJE U VRANJU

Inače, u pitanju je druga tranša dokumenata koje je italijanska komisija ustupila Srbiji, posle svedočenja italijanskih vojnika, a komisija paralelno obavlja naučnomedicinska istraživanja, pa će se tako već za dvadesetak dana sastati u Vranju i obići devet lokacija koje su označene kao kontaminirane.

- Od Italijana ćemo dobiti i smernice njihovih tužilačkih timova budući da su oni imali mogućnost tužilačke istrage i biće nam na raspolaganju za svaku konsultaciju koja nam bude neophodna u ovom važnom poslu. A mi ćemo pošto proučimo ove presude možda već u oktobru izaći sa prvim izveštajem pred Skupštinu - navodi Laketić.

Posledice bombardovanja

2,5 odsto godišnje raste stopa smrtnosti od raka u Srbiji
139 odsto povećana smrtnost od leukemije
300 mališana godišnje u Srbiji oboli od neke maligne bolesti
20 odsto veća stopa smrtnosti kod dece u Srbiji nego u Evropi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading