Bečki "Standard": VELIKE SILE UŠLE U RAT ZA BALKAN

Autor: M. S.

Vesti

21.08.2018

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni austrijski list Standard tvrdi da se vodi otvoreni rat za prevlast na Balkanu. Akteri ovog rata su Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska, a cilj svake od ovih država ili saveza je ostvariti prevlast na Balkanu.

Foto: Srpski telegraf
Gde je čija interesna zona?

Prema tvrdnjama Standarda, analiza investicija pokazala je da su države jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Ipak, kako navodi austrijski list, činjenica je da mnoge države ipak nisu članice EU i Rusija to koristi da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Profesor Perišić: Zapad forsira uniju zapadnog Balkana, ali to nije dobro za Srbiju jer bi nas odvojilo od Rusije i Kine

Sa ovom ocenom u potpunosti se složio profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić, napominjući da Srbija zajedno sa BiH, Crnom Gorom i Albanijom trenutno predstavlja veoma važnu geostratešku tačku za velike sile.

- Sve je tačno. Evropa se trenutno bori da ne izgubi uticaj, a Zapad je konačno shvatio da su potezi koje su vukli u protekle dve decenije na Balkanu, počev od Dejtonskog i Ohridskog sporazuma, otcepljenja Crne Gore i jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, bili pogrešni i da su podelili srpski narod - objašnjava Perišić.

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Srđan Perišić

KO SVE HOĆE PREVLAST?

* Evropska unija
* Rusija
* Kina
* SAD
* Turska

S druge strane, kako kaže naš sagovornik, Rusija, koja je u 19. veku kumovala nastanku balkanskih država, sada je ojačala i želi da povrati uticaj, dok Kina naš region vidi kao početnu stanicu za širenje ekonomskog uticaja u Evropi.

- Poznato je da postoji ideja o stvaranju unije zemalja zapadnog Balkana i to je ono što Zapad želi da bi nas imao pod kontrolom, ali to nije dobro rešenje jer bi nas ekonomski, energetski i bezbednosno odvojilo od Rusije i Kine - zaključio je Perišić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading