TAČI: VUČIĆ I JA SE NE VOLIMO, ALI MORAMO DA PREGOVARAMO

Autor: Tanjug

Vesti

25.08.2018

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rešenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati. On je reako i da se predsednik Srbije i on ne vole, ali da imaju obavezu da pregovaraju.

RepublikaFoto: twitter.com

Tači je kazao da je veliko dostignuće za region što je dijalog ušao u konačnu fazu ka sporazumu o normalizaciji pomirenju.

- Zvanično smo pokrenuli finalnu fazu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Pozvani smo na treći sastanak 7. septembra u Brisel. Kosovo je opredeljeno da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Beogradom. Vreme je da se to učini sada. Imamo mali prozor koji treba da iskoristimo - naglasio je on dodajući da to nije nimalo lako.

Kazao je da su zbog toga obe strane odlučile da analiziraju svaku moguću opciju.

- Iz moje perspektive korekcija granica u cilju pronalaženja rešenja je opcija. Niko iz našeg regiona, članice EU i druge u svetu ne treba da se suprostave ili plaše potencijalnog mirovnog sporazuma, čak iako takav dogovor sadrži korekciju granica. Uveravamo da sporazum pod tim scenarijom neće ići duž etničkih linija. Kosovo ostaje multietnička zajednica, nastaviće da primenjuje navjiše standarde po pitanju manjinskih prava i isto važi za Srbiju. Dogovor može imati samo pozitivne efekte po region i šire - naglasio je Tači.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

On je istakao da sporazum mora biti prioritet agende proširenja EU.

Tači je kazao da je istoričar po struci i da ne želi da živi "u knjigama istorije Balkana, a ni svoje zemlje", već da je vreme da pišemo novu istoriju.

- Ne volimo se Vučić i ja, ali imamo obavezu da sedimo zajedno, radimo i pregovaramo. Nadam se, iako znam da je teško, da ćemo učiniti najbolje. Ako ne postignemo mirovni dogovor, šta je rešenje? To je pitanje protivnicima sporazuma. Ko će biti snažniji - populisti, nacionalisti u Srbiji, na Kosovu, u regionu, kao i čak antizapadne ideologije. Zar neko misli da neko neće da iskoristi taj vakuum. Neko će sigurno, a ne neko sa zapadim vrednostima - upozorio je on.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Mi nismo problematični, samo želimo da dođemo do rešenja - dodao je on ukazujući da niko ne treba da strahuje i da je potrebna podrška EU i SAD.

Tači je podvukao da je potreban ne samo interni konsenzus u Srbiji i na Kosovu, već i međunarodne zajednice, pa i suseda.

Ukazao je da je Srbija dala garancije vezane za Republiku Srpsku, i da treba biti pragmatičan u traženju rešenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Mija

25.08.2018 21:08

Tači je bar jednom iskren! :-)

Fudbaler

25.08.2018 21:12

Samo Aleksandar Vučić želi da reši uspešno problem sa KiM.

Slavica

25.08.2018 21:28

Kako Vučić da voli Tačija,kad je ubijao Srbe.

sasa

26.08.2018 05:18

Samo nek se jednom resi Kosovo a da volimo siptare ma nikad.