OVO JE SLOBINA I MIRINA LISTA ZA ODSTREL

Autor:

Vesti

27.08.2018

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirjana Milošević i Slobodana Milošević imali su liste neposlušnih koje su po kratkom postupku eliminisali. Jedan od onih koji se našao na listi za odstrel bio je i Ivan Stambolić, nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije, koji je ubijen pre tačno 18 godina.

Slobodan Milošević i Mirjana Marković

Stambolić je ubijen 2000. godine i bačen u živi kreč. Otet je u Košutnjaku, i to tačno 13 godina od održavanja čuvene Osme sednice, kada je Milošević preuzeo prevlast, a ubijen je na dan kada je njegova ćerka proslavljala rođendan.

Presuda u slučaju ubistva Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića u Budvi bila je prva presuda pred Specijalnim sudom u kojoj su dosuđene maksimalne kazne od 40 godina zatvora. Postala je pravosnažna u julu 2007, a na 40 godina, pored Branka Berčeka, osuđen je i Milorad Ulemek, bivši komandant JSO, dok je bivši načelnik DB Radomir Marković osuđen na 15 godina zatvora.

Nema država više vremena da se bavi prošlošću, već očito gleda samo u budućnost, Veljko Stambolić

Na crnom spisku našli su se biznismeni, političari, intimni prijatelji, razni moćnici. Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, kaže da je talas nasilja nastupio onog momenta kada se Milošević u potpunosti utvrdio na vlasti.

- To je bilo normalno ponašanje za gotovo svakog političara koji se nalazio u tom istočnom bloku zemalja. Čim bi se učvrstila vlast, najvažniji deo aparata koji su takve ličnosti poput Miloševića imale pored sebe jesu tajne policije, koje su u potpunosti izdvojene iz sistema normalnog funkcionisanja policije i koje su služile upravo za obračune s političkim protivnicima. Obično su se unutar službi pravili spiskovi lica za koje se smatralo da mogu ugroziti sistem i bezbednost osobe na vlasti - objasnio je Spasić.

Foto: Srpski telegraf
Službena beleška

Dodaje da je oko 1992. došlo do simbioze službe na čijem čelu je tada bio Jovica Stanišić i Slobodana Miloševića.

- Ta služba je stvorila kapacitete kojima je počela da vrši ubistva političkih protivnika Miloševića, kao i protivnika njegovih prijatelja i porodice, ali i njegovih poslova - istakao je Spasić.

1. Neprijatelj bračnog para

IVAN STAMBOLIĆ - UBIJEN 22. AVGUSTA 2000.

I Milošević i njegova supruga imali su motiv da Stambolić nestane. Milošević, koji je naredio likvidaciju zbog političkih motiva s jedne i Mirjana Marković zbog ličnih razloga s druge strane. Prema navodima službene policijske beleške, Markovićeva je smatrala Stambolićevu porodicu odgovornom za smrt njene majke. Naime, Mira je krivila strica Ivana Stambolića Petra da je izdao Veru Miletić, njenu majku, koja se kao komunista skrivala u jednom stanu u Beogradu kada su je 1943. otkrili i uhapsili agenti Specijalne policije. Ona je zverski mučena i ubijena u banjičkom logoru 1943, kada je Mira Marković imala dve godine.

RepublikaFoto: Public

Sin Ivana Stambolića Veljko, koji je otvoreno optuživao Miru Marković da je naručila ubistvo njegovog oca, za Srpski telegraf kaže da više nema nikakvih očekivanja jer je za sve očito taj slučaj završen.

- Nemam šta novo da kažem, vrtim jednu te istu priču već 18 godina. Nema država više vremena da se bavi prošlošću, već očito gleda samo u budućnost. Mislim da imaju preča posla, a da je ova priča završena. Pohvatane su ubice, egzekutori, suđenje je završeno, dobili su robije koliko su dobili, i to je to. To je sve već prežvakano, a javnost je okupirana drugim stvarima, preživljavanjem i pitanjem Kosova - rekao je Veljko.

2. Mirina simpatija

Zoran Todorović Kundak - ubijen 24. oktobra 1997.

U nekadašnjeg visokog funkcionera JUL i direktora "Beopetrola" nepoznati ubica ispalio je dva rafala, kako se pretpostavlja, iz heklera. Njegovoj sahrani je prisustvovao ceo tadašnji državni vrh sa Slobodanom Miloševićem na čelu, dok se Miloševićeva supruga Mira Marković, koja je tada bila u Indiji, pismom oprostila od Kundaka. Istovremeno je cela prestonica brujala o tome da je generalni sekretar JUL izgubio glavu po Miloševićevom nalogu zbog navodne ljubavne afere s prvom damom.

3. Znao tajnu kiparskih miliona

Živorad Žika Petrović - ubijen 25. aprila 2000.

Nekadašnji generalni direktor "Jugoslovenskog aero-transporta" (Jat), prema saznanjima iz policijske istrage, ubijen je po nalogu bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. Cilj je bio sprečiti ga da otkrije kako su avionima iznošene pare iz zemlje na Kipar tokom sankcija, a sporna je i kupovina nekih aviona i prodaja predstavništava "Jata" po vetu. Postoje osnovi sumnje i da su neki privrednici i političari imali koristi od tih para. Petrović je izrešetan ispred zgrade u Ulici Jaše Prodanovića 20 u Beogradu. Kad je parkirao svoj audi i izašao iz njega, dvojica napadača ispalila su mu četiri metka u leđa i glavu. Pretpostavlja se da su koristili oružje sa prigušivačem jer niko od prolaznika i komšija nije čuo pucnje.

4. Haški strahovi

Željko Ražnatović Arkan - ubijen 15. januara 2000.

Upucan u holu beogradskog hotela "Interkontinental". Napadači su ga pogodili s tri hica u glavu, a tada su ubijeni i njegov telohranitelj Milenko Mandić Manda i Dragan Garić. Dobrosav Gavrić, koji je osuđen na 30 godina zbog ubistva Arkana, u zahtevu za azil, koji je podneo vlastima Južnoafričke Republike, tvrdio je da nije ubica i naveo da je jedini koji je imao motiv i moć za to ubistvo bio tadašnji predsednik Slobodan Milošević.

RepublikaFoto: Instagram

On je naveo da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svedoka protiv njega u Hagu, te da se verovalo da je on i naručio atentat. Takođe, do Miloševića su došle "pouzdane informacije" da Ražnatović održava kontakte sa zapadnim obaveštajnim službama i da su u toku pregovori o sklapanju saveza s opozicijom tada okupljenom u koaliciju DOS, a pričalo se i da je Arkan navukao Miloševićev gnev jer se približio tadašnjem lideru DS Zoranu Đinđiću, koga je molio da se skloni i prebacio ga u Crnu Goru tokom bombardovanja.

5. Šamar ne praštaju

Radovan Stojičić Badža - ubijen 11. aprila 1997.

Bivši načelnik Resora javne bezbednosti i zamenik ministra policije ubijen je u restoranu "Mama mija" nedaleko od Slavije. U objekat pun gostiju ušao je napadač s vunenom kapom preko lica i ispalio sedam hitaca ka Stojičiću, koji je sedeo sa sinom i jednim prijateljem, od kojih ga je pogodilo šest. Badža je važio za poverljivog Slobinog čoveka, upućenog u mnoge tajne. Povezivan je sa švercom cigareta, ali je tokom istrage bilo više nego ozbiljnih indicija da mu porodica Milošević nije oprostila šamar koji je lupio Marku Miloševiću.

6. Zločin na Ibarskoj magistrali 

Četvoro mrtvih u atentatu na Vuka - 3. oktobar 1999.

Po nalogu Slobodana Miloševića, organizovan je atentat na Vuka Draškovića, koji je tog dana s pratnjom krenuo na Ravnu goru. Lider Srpskog pokreta obnove, tada jedne od najjačih opozicionih stranaka u Srbiji, čudom je preživeo insceniranu saobraćajnu nesreću kada je na njegovu kolonu automobila naleteo kamion napunjen peskom.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ

Poginuli su, međutim, Veselin Bošković, rođeni brat Vukove supruge Danice, kao i članovi obezbeđenja Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović Gaga. Za atentat na Ibarskoj magistrali pravosnažno je osuđeno nekoliko osoba, a najveću kaznu dobio je Radomir Marković, koji je u vreme zločina bio šef Resora državne bezbednosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading