ŠEŠELJEV PLAN ZA KOSOVO: Prvo referendum u svih 12 opština, pa onda kompromisno rešenje

Autor: Pink, Republika

Vesti

27.08.2018

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručio je danas da je njegov predlog za rešenje kosovskog pitanja "referendum u svih 12 opština sa većinski srpskim stanovništvom".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vojislav Šešelj, lider radikala

I mada ističe da nije neposredno uključen u dijalog Beograda i Prištine, lider radikala naglašava da je njegova dužnost, kao nekoga ko se bavi politikom, da narodu izlaže i predlaže svoju viziju potencijalnih rešenja.

- Hitno bih inicirao da se narod tamo izjasni da li je za ostanak u Srbiji ili za neku drugu varijantu. A kada se to desi, onda se ima čvrst argument u rukama - evo, 12 opština hoće da ostane u Srbiji, hajmo dalje da razgovaramo, možemo i neka kompromisna rešenja. Ne dolazi u obzir da mi kažemo: "Uzimamo sever Kosova, a dajemo Preševsku dolinu." To je glupost, dajemo svoje za svoje - izričit je bio Šešelj u jutarnjem programu Pinka.

Albanci iz Preševa u Štrpce, a Štrpci u Preševo

- Najlakše je Štrpce izolovati, jer je najdalje. Hajmo da razmenimo stanovništvo dve opštine. Albanci iz Preševa u Štrpce, a Štrpci u Preševo. To je civilizovana razmena stanovništva koju bi dogovorili Srbi i Albanci ako im tako odgovara. Albanci bi tamo dobili stabilniju vlast, a nama je značajno da u jednoj pograničnoj opštini živi srpsko stanovništvo, a ne stanovništvo jedne nacionalne manjine koja je u principu neprijateljski orijentisana prema Srbiji.

Ne postoji varijanta, ni u vreme sadašnjeg ni u vreme budućih režima, da Srbija tako olako pristane na odvajanje Kosova i prizna nezavisnost, od toga nema ništa. A ako mi ovo postignemo sa Albancima, neka onda oni vide sa velikim silama kako će ih uključiti u EU, UN, hoće li Rusija ili Kina za to glasati, to se nas onda ne tiče. Naše je da Srbija zadrži kontrolu u opštinama u kojima su Srbi većina - nastavlja on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading