Timovi za borbu protiv narkomanije u školama: OKO 12 ODSTO UČENIKA U KONTAKTU SA DROGOM

Autor:

Vesti

28.08.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 12,5 odsto učenika u Srbiji bilo je u kontaktu sa drogom prošle godine, pokazalo je istraživanje Ministarstva prosvete i Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ovaj podatak saopšten je na seminaru za edukaciju timova za borbu protiv narkomanije u školama održanom u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Reč je o prvom od četiri edukativna seminara koji Komisija za borbu protiv narkomanije organizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu za više od 300 stručnjaka iz različitih oblasti koji će učestvovati u akcijama prevencije protiv narkomanije, a koje će se od 1. septembra sprovoditi u školama u Srbiji.

LONČAR: Onima koji misle da prodajom droge zarade i truju srpsku decu poručujemo da idu dalje odavde

Ministar zdravlja i predsednik Vladine komisije za borbu protiv narkomanije Zlatibor Lončar rekao je da će 48 timova raditi u 1.700 škola, u kojima će držati predavanja o štetnosti droge deci i roditeljima.

- Naš cilj je da dete ima svest da treba da odbije drogu kada mu se ponudi i da čvrsto stoji iza toga jer zna šta sve to sa sobom nosi. Kada dođemo do tog nivoa, tek tada ćemo uspeti - naglasio je Lončar.

On je dodao da se zalaže da se uvedu najstrože kazne za dilere droge, koji se, kako je napomenuo, najčešće osuđuju na nekoliko meseci ili najduže godinu dana. Samo ove godine registrovano je 20 novih psihoaktivnih supstanci.

- Nećemo odustati, imamo saglasnost da kazne budu maksimalne - poručuje ministar navodeći da neko prodaje kilograme droge i ubija decu dok traje borba za natalitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading