ODJECI SUSRETA VUČIĆA I TAČIJA U AUSTRIJI: Svetski mediji bruje o rešenju za Kosovo

Autor: M. R. I.

Vesti

28.08.2018

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo je zbog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika takozvane države Kosovo Hašima Tačija u austrijskom Alpbahu zauzelo proteklih dana centralno mesto u mnogobrojnim svetskim medijima.

RepublikaFoto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika republike Srbije
U centru pažnje: Hašim Tači, Johanes Han, Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić

Tako bečki Standard piše o predlogu koji podrazumeva razgraničenje i korekciju granica po pitanju Kosova. List ocenjuje da je reč o predlogu sa zamkama, te dodaje da su do sada promene granica bile tabu-tema, zbog čega, kažu, postoji otpor civilnog društva i eksperata.

- Izgleda kao jednostavno i pragmatično rešenje. Vučić i Tači dogovaraju razmenu teritorija. Većinski Srbima naseljen sever Kosova pripao bi Srbiji, a većinski albanski naseljena Preševska dolina Kosovu. Zauzvrat Srbija treba indirektno da prizna Kosovo - navodi Standard.

Analizu je objavio i briselski Evroaktiv, koji je preneo izjavu evropskog komesara Johanesa Hana da bi Brisel trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca.

- Radi se o bilateralnom rešenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja - prenosi Evroaktiv.

Juropijan vestern Balkans preneo je intervju sa Tačijem na tu temu, a britanski Gardijan je objavio tekst u kojem se pita da li bi podela ili razmena teritorija mogla da donese nove sukobe u region. Ovom pitanju značajnu pažnju posvećuju i Politiko, nekoliko nemačkih medija, portali i novine u regionu... 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Darije

28.08.2018 21:04

Svi se nadamo da je konacno resenje kosovskog problema na vidiku!

ivana

28.08.2018 21:04

Samo da se pitanje resi sto pre, ocekujemo najbolje resenje od predsednika za nas, dosta se ovih dana i kod nas i u svetu komentarise da ce doci do resavanja ovog teskog problema

MalaMu

28.08.2018 21:18

I dalje su interesi Srbije u drugom planu, i sve ono što Vučić kaže i za šta se bori neko saseče jer taj neko ima neke druge planove i finansira i podržava neku drugu stranu!

Slavica

28.08.2018 21:48

Najbitnije je da dođe do rešenja pitanja Kosovo.